Economia

ECONOMIA

Bèlgica tremola per la xocolata

El preu del cacau s’ha multiplicat per més de cinc l’últim any a causa de l’escassetat per les males collites a l’Àfrica

L’encariment es pot traslladar als consumidors després de l’estiu per l’esgotament dels estocs que encara hi ha

La baixa remuneració als productors de cacau fa que no tinguin capacitat per invertir en les plantacions

L’aug­ment del preu del cacau ha posat els últims mesos con­tra les cor­des un dels pro­duc­tes més típics de Bèlgica: la xoco­lata. El preu del cacau ha estat objecte d’una tem­pesta per­fecta que l’ha fet asso­lir el nivell més alt des de fa cin­quanta anys. La pro­ducció mun­dial ha cai­gut per la sequera a les colli­tes a l’oest de l’Àfrica, on es con­cen­tra el 80% de la pro­ducció mun­dial de cacau. A més, les malal­ties han tin­gut un espe­cial impacte enguany sobre les plan­ta­ci­ons i tot això ha creat un efecte espe­cu­la­tiu: el temor a l’escas­se­tat ha impul­sat el mer­ca­deig sobre el cacau, que en els mer­cats finan­cers es tracta com una matèria pri­mera més.

Tots aques­tes ele­ments han fet que la tona de cacau hagi superat els 11.150 dòlars aquest any, men­tre que el pas­sat se situ­ava en 2.050 dòlars. Aquest ha estat, pre­ci­sa­ment, un dels esde­ve­ni­ments finan­cers de l’any, que s’ha sumat a l’incre­ment del preu del cacau que ja s’arros­se­gava des dels últims anys. També hi ha influït que la demanda està aug­men­tant a l’Àsia, men­tre l’oferta mun­dial cau i no pot res­pon­dre a la demanda.

Bèlgica no és cap excepció a la tensió que viu el sec­tor de la xoco­lata. En un país amb pocs trets iden­ti­ta­ris, la xoco­lata és al cor de Bèlgica, i també de la seva eco­no­mia. Segons Cho­pra­bisco, la prin­ci­pal asso­ci­ació de pro­duc­tors de pro­duc­tes de xoco­lata del país, el volum de negoci del sec­tor s’eleva fins als 6.100 mili­ons d’euros, dels quals el 56% són de les expor­ta­ci­ons. De fet, Bèlgica és el segon expor­ta­dor mun­dial de xoco­lata del món, només superat per Ale­ma­nya, amb unes ven­des a l’exte­rior de 668.000 tones. Les impor­ta­ci­ons de cacau del país s’ele­ven a més de 300.000 tones de grans l’any, dels quals més del 70% pro­ve­nen de la Costa d’Ivori i de Gana.

Impacte a la borsa

Segons l’ofi­cina d’estadística belga, el preu del cacau i del cacau en pols ha aug­men­tat en un 31,8% en un any. Ara bé, l’alça de preus afecta tot el món. A la Borsa de Nova York, el preu del cacau va mar­car un màxim d’11.500 dòlars la tona a l’abril i, tot i que ha bai­xat els últims dos mesos, el seu valor es manté més del tri­ple per sobre del de fa un any i mig. És més car, fins i tot, que molts metalls. A més, la pers­pec­tiva d’escas­se­tat de cacau també està pro­vo­cant una cai­guda dels con­trac­tes de cacau a futur.

Ara per ara, l’impacte de l’aug­ment del preu del cacau no s’ha tras­lla­dat com­ple­ta­ment als con­su­mi­dors perquè les empre­ses aguan­ten la pressió amb estoc de cam­pa­nyes pas­sa­des. Així, el cacau que ha arri­bat aquest any a les empre­ses euro­pees cor­res­pon al de con­trac­tes ante­ri­ors a l’esca­lada dels preus. És per aquest motiu que alguns experts cre­uen que l’incre­ment del preu del cacau es notarà al super­mer­cat després de l’estiu, un cop el sec­tor hagi aca­bat els estocs.

El resul­tat podria ser la des­a­pa­rició de rajo­les de xoco­lata bara­tes dels super­mer­cats i seran espe­ci­al­ment les que con­tin­guin més pro­porció de cacau res­pecte d’altres ingre­di­ents les que esti­guin més afec­ta­des. En aquest sen­tit, alguns pro­duc­tors ja han avi­sat de la intenció de recom­pon­dre els pro­duc­tes per evi­tar l’alça en el preu, però en detri­ment de la qua­li­tat. Per exem­ple, amb la reducció de la quan­ti­tat de xoco­lata i l’incre­ment d’altres com­po­nents més barats. D’altres també es plan­te­gen dis­mi­nuir la mida dels pro­duc­tes o explo­rar altres alter­na­ti­ves de negoci, com per exem­ple les lla­mi­na­du­res.

En la crisi de la xoco­lata també hi ha un pro­blema de fons: la baixa remu­ne­ració que reben els pro­duc­tors de cacau als països afri­cans. Els pocs diners que se’ls paga els impe­deix tenir capa­ci­tat finan­cera sufi­ci­ent per rein­ver­tir en les plan­ta­ci­ons i fer-les més resi­li­ents als fac­tors mete­o­rològics i les malal­ties. Segons dades de la mateixa indústria belga, un pro­duc­tor de cacau a l’Àfrica occi­den­tal no gua­nya ni la mei­tat dels ingres­sos que neces­si­ta­ria per man­te­nir la família i inver­tir en la plan­tació de cacau.

Segons l’Orga­nit­zació Inter­na­ci­o­nal de Cacau, el dèficit de pro­ducció per a aquesta tem­po­rada se situa en 374.000 tones. “Tots els indi­ca­dors estan en ver­mell”, adver­tia recent­ment el pre­si­dent de l’Asso­ci­ació Euro­pea de Cacau, Paul Davis. La pre­gunta és ara si el pos­si­ble aug­ment del preu de la xoco­lata afec­tarà la demanda. A Bèlgica, les llars gas­ten uns 173 euros l’any en pro­duc­tes de xoco­lata, segons dades de l’ofi­cina d’estadística belga.

Per fer front a la crisi, la indústria ha enge­gat un procés per repen­sar el sec­tor de la xoco­lata, subrat­llant la neces­si­tat que la pro­ducció sigui més justa i sos­te­ni­ble per garan­tir-ne el futur. Tot i així, el sec­tor pre­veu que els pròxims anys siguin difícils i es troba en ple tren­ca­clos­ques sobre com fer front a una crisi que pot afec­tar molt espe­ci­al­ment els petits pro­duc­tors.

6.100
milions
d’euros mou el sector de la xocolata a Bèlgica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia