Contra xifrada
Jordi Garriga Riu
Modes de finançar-se
Entre les opcions per finançar-se per tirar endavant l’activitat, la pime catalana prefereix unes que d’alguna manera li atorguen un tret diferencial respecte de les seves homòlogues espanyoles. L’estudi Radiografia econòmica i bancària de la micro i petita empresa catalana, elaborat per la companyia de tecnologies financeres Qonto, és prou revelador quan ens explica que a casa nostra la petita empresa no és tan procliu al finançament a llarg termini, el préstec –un 42,3%–, com a Espanya, on un 49,7% de les empreses enquestades opten per aquesta via. En canvi, trobaríem que la pòlissa de crèdit, que habitualment es demana per resoldre pics de tresoreria puntuals, és un tipus de finançament que trien un 38,7% a Catalunya, mentre que a Espanya és un 31,9%.
També és prou significatiu que fórmules més modernes, com el rènting i el lísing, a Espanya ja han esdevingut la tercera gran via de finançament, amb un 14,1%, mentre que a Catalunya no van més enllà del 5,7%, i estan per sota del crèdit comercial (7,4%), cosa que no passa a Espanya, en què aquesta modalitat, amb un 11,1%, es troba tres punts més avall del rènting i el lísing (14,1%). També s’observen diferències notables pel que fa al microcrèdit, que en l’estudi de Qonto a Catalunya només el trien un 1% de les empreses enquestades –un 6,9% a Espanya–. Fórmules encara més innovadores, com el finançament col·lectiu (crowdfunding) o el finançament col·lectiu de préstec (crowdlending), ja no apareixen a l’enquesta.
L’estudi també remarca en un altre capítol que el 76% de les petites empreses catalanes no han necessitat accedir a finançament en el darrer any, cosa que les situa en una posició un xic més còmoda que a la mitjana espanyola (73%).
Pel que fa a la relació amb els bancs, destaca que per a les empreses catalanes és menys costosa, ja que un 16,3% afirmen que no paguen comissions, contra el 10,3% d’Espanya. Un 35,8% de les companyies enquestades a Catalunya reconeixen que paguen entre 100 i 500 euros –un 33,2% a Espanya–. La burocràcia associada a la gestió bancària és una altra gran preocupació dels petits empresaris, i a Catalunya un 40% es queixen que els treu temps que podrien dedicar a la tasca estratègica, mentre que a Espanya aquesta opinió s’enfila fins al 47%. I això és pel fet que el 41% de les empreses catalanes enquestades compten amb personal que es dedica exclusivament a les tasques administratives relacionades amb l’operativa bancària, comparat amb el 33% de les petites empreses espanyoles.
El desaprofitament dels mecanismes de finançament públic per part de la petita empresa és ben evident: a Catalunya, menys de la meitat de les petites companyies afirmen que coneixen els principals ajuts que tenen a disposició, mentre que a Espanya és només un 45%.