economia
La inflació baixa gràcies a l’electricitat i els aliments
Després de quatre mesos a l’alça, l’IPC retrocedeix a Catalunya set dècimes, fins al 2,9%
Petita treva per a les butxaques dels consumidors. Després de quatre mesos a l’alça, la inflació ha baixat a Catalunya set dècimes, fins al 2,9%. El descens registrat al mes de juliol s’explica sobretot per la moderació dels preus de l’electricitat i els aliments, tot i que també hi han ajudat les rebaixes d’estiu, que s’han notat sobretot al sector tèxtil. Segons les dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística i recollides per l’ACN, l’IPC subjacent, que exclou els aliments no elaborats i l’energia, s’ha situat en el 2,9%, quatre dècimes menys que al mes de juny. Després de l’augment dels últims dos mesos, és la xifra més baixa des del febrer del 2022.Aquesta dada és la que es considera més fiable per analitzar l’evolució del cost de la vida, ja que no té en compte els productes amb preus més volàtils. En comparació amb el mes anterior, els preus s’han reduït quatre dècimes.
Per les fortes alces que registrava i pel seu impacte en les economies domèstiques perquè inclou molts productes bàsics, fa mesos que la lupa està posada en el preu dels aliments. Al juliol, han baixat set dècimes, fins al 3,1%, encara que hi ha productes que continuen disparats en comparació amb l’any passat, sobretot l’oli, que val gairebé un 40% més tot i que deixa enrere alces interanuals de fins al 60% i en el darrer mes s’ha abaratit un 5,5% gràcies a l’eliminació temporal del seu IVA. A més de prorrogar la rebaixa d’aquest impost en productes de primera necessitat com son el pa, la llet, el pa, els ous i el formatge, el govern espanyol va decidir eliminar l’IVA de l’oli d’oliva a partir de l’1 de juliol d’aquest any per minimitzar l’impacte que la sequera i la guerra d’Ucraïna han tingut en l’evolució dels seus preus.
En taxa interanual, al juliol destaca també l’alça de la carn ovina (10,5%) i el sucre (4,6%). Pel que fa als carburants, son un 0,2% més barats que fa un any. En el capítol de descensos, però, el lideratge és per als productes tèxtils gràcies a les rebaixes. La roba infantil s’anota el major descens mensual, superior al 12%. En plena campanya d’estiu, els paquets turístics s’han encarit un 2,4% interanual, molt menys que l’exercici anterior, quan es van enlairar més d’un 26%.
Els sindicats valoren que després de quatre mesos consecutius d’augments, l’IPC s’hagi aconseguit situar per sota del 3% però alerten que s’ha d’aconseguir que les famílies notin la rebaixa i tinguin, per tant, un “benefici real”. La UGT destaca que la tendència és “favorable” però adverteix que “cal seguir esforçant-se per reduir els amplis marges de benefici empresarials” perquè segueixen “amenaçant el poder adquisitiu de les famílies”. És per això que a més de “seguir impulsant el creixement salarial” i que hi hagi una redistribució més justa dels beneficis, demana més polítiques públiques que moderin els preus, sobretot els dels productes de primera necessitat, com son l’habitatge i l’alimentació. CCOO també fa especial èmfasi en els sous, recordant que malgrat que s’han aconseguit alces importants gràcies a la negociació col·lectiva, “encara presenten marge de millora, la qual cosa permetria aprofundir en el procés de recuperació de poder adquisitiu sense riscos de generar tensions inflacionistes”.