Fer negoci immobiliari a partir de 100 euros
La companyia compra propietats mancomunades mitjançant criptovalors i hi poden participar petits inversors
Ha desenvolupat una aplicació mòbil des de la qual més de 5.000 usuaris inverteixen en les propietats fraccionades
Invertir en el sector immobiliari és una activitat que sol requerir tenir molt capital, només accessible per a un perfil d’inversor. La tecnològica Equito ha creat una aplicació que fracciona la inversió i amplia el públic que pot treure profit del negoci del totxo. Fundada a Barcelona el 2021 per Robin Decaux i Naji Bizri, aquesta start-up utilitza la tecnologia blockchain (‘cadena de blocs’) per permetre invertir en propietats amb una aportació mínima de 100 euros. “Volem obrir les portes del mercat immobiliari a una àmplia varietat d’inversors; és la nostra manera de democratitzar el sector immobiliari”, argumenta Robin Decaux, CEO i cofundador d’Equito.
A través d’una aplicació mòbil que ha desenvolupat internament la start-up, els usuaris adquireixen criptovalors que representen digitalment fraccions de propietats immobiliàries, a partir dels quals obtenen rendibilitat de les rendes generades pel lloguer i la venda posterior de l’immoble. El procediment és el següent: un cop Equito negocia la compra d’un habitatge, el publica a l’aplicació i els inversors donats d’alta adquireixen criptovalors des de 100 euros d’inversió; Equito reforma l’habitatge i el posa a lloguer (per habitacions) durant un període de vuit anys. Cada mes, cadascun dels inversors rep un retorn en funció de la seva participació, fins que l’habitatge es ven i es reparteix la plusvàlua de l’operació entre tots els que hi han aportat capital.
El CEO i fundador d’Equito explica que fan ús de la tecnologia blockchain per garantir que totes les transaccions siguin transparents i segures. “Cada moviment queda registrat en la cadena de blocs, fet que redueix el risc de frau”, diu. A més a més, aquesta tecnologia permetrà en breu que cadascuna de les participacions es pugui comprar i vendre en mercats secundaris, “de manera que donen als inversors una liquiditat que tradicionalment no existeix en el mercat immobiliari”, considera Decaux, que hi afegeix que, a més, els inversors poden distribuir els seus fons en múltiples propietats a través de criptovalors, la qual cosa els permet reduir el risc associat a la inversió en un únic immoble.
L’empresa genera els ingressos quedant-se un percentatge de cada immoble, del qual aconsegueix un 8% del cost del lloguer i un 20% de la plusvàlua que s’assoleixi posteriorment amb la venda.
Ara com ara, l’aplicació mòbil té més de 120.000 usuaris, 5.000 dels quals han invertit en alguna de les 28 propietats que han adquirit. “Vam començar trigant mesos per captar els inversors de cada immoble i l’últim immoble que vam publicar va volar en minuts”, relata.
La comunitat d’inversors té principalment entre 20 i 45 anys, d’àmbit internacional, amb un tiquet mitjà de 400 euros. Més del 60% dels usuaris reinverteixen.
Fins ara, Equito ha venut més de cinc milions d’euros en criptovalors, amb una rendibilitat mitjana del 9% als seus inversors. La companyia avança a un ritme d’una adquisició per setmana, principalment a València i Alacant. “A Catalunya els preus de l’habitatge són molt més elevats que en altres localitzacions i, per tant, ens està costant més trobar pisos en els quals invertir”, explica Decaux.
Aquest 2024, Equito preveu invertir cinc milions d’euros addicionals per adquirir 25 noves propietats, amb l’objectiu d’aconseguir 20 milions d’euros en inversions per al 2025 i ampliar la seva cartera fins a les 150 propietats.
Equito va tancar l’exercici 2023 amb una facturació de 200.000 euros i preveu arribar als 900.000 euros aquest 2024. A més, ha traçat un ambiciós pla estratègic amb l’objectiu d’assolir els nou milions d’euros en operacions. Després de ser una de les 120 start-ups seleccionades el 2023 per Lanzadera, l’acceleradora de start-ups de Juan Roig, la start-up ha completat una ronda prellavor de 365.000 euros per reforçar la seva presència en el mercat espanyol. Aquesta ronda ha rebut el suport principalment d’un fons de l’Estat espanyol i d’inversors suïssos i alemanys.
Aquest 2024, Equito preveu tancar una nova ronda de finançament. “Estem en plena fase de creixement i amb el suport d’inversors clau del sector immobiliari, diverses gestores de patrimoni familiar, àngels inversors i líders del món de la construcció”, comenta Decaux.
Amb la mirada posada en el futur, Equito té plans d’expansió per portar la plataforma d’inversió a un públic global. A curt termini, la start-up continuarà el seu creixement a València i Alacant, i preveu arribar a altres ciutats com Bilbao i Madrid. A llarg termini, l’objectiu és estendre el model de tokenització a mercats europeus com Portugal, per multiplicar les oportunitats d’inversió transfrontereres i ampliar la base d’inversors.
La companyia té una plantilla de deu persones, repartides entre les dues seus, a Barcelona i València, i preveu créixer en deu empleats més entre el 2024 i el 2025.
Decaux nega que aquesta plataforma contribueixi a incrementar el preu dels habitatges i a ampliar l’especulació en un sector en què cada cop intervenen més actors de diferents orígens. “No se’ns pot responsabilitzar a nosaltres dels problemes de l’accés a l’habitatge que hi ha a Catalunya, perquè cal més proporció d’habitatge social i això depèn de les administracions i de la col·laboració amb la iniciativa privada”, diu, i hi afegeix que la seva aspiració és millorar el parc d’habitatges actual per llogar. “Tenim automatitzat tot el procés de reforma dels immobles per garantir que es compleixen els terminis”, assenyala.