Economia

economia

Creixen les vacants al sector tecnològic però s’estanquen les places als graus

La falta de talent laboral disponible ha frenat l’aportació del sector tecnològic al PIB català, que es va mantenir en el 9% el 2023. La mitjana de vacants TIC va créixer un 23% el 2023 respecte a l’any anterior, amb 9.231 llocs de treball sense ocupar, que haurien pogut sumar 1.805 milions d’euros als 26,4 milions de facturació generats, segons el baròmetre del sector tecnològic que elabora anualment el Cercle Tecnològic. Les estimacions de l’informe assenyalen que l’aportació al PIB s’hauria pogut enlairar fins al 9,56% si s’haguessin cobert tots els llocs de feina generats per l’ecosistema. Un dels colls d’ampolla és l’estancament de places als graus universitaris vinculats a l’àmbit tecnològic. Així, l’estudi assenyala que el 2022 hi havia lloc per a 2.900 estudiants a les universitats tecnològiques, tres vegades menys que el nombre d’ofertes laborals sense cobrir. “Tenim un sector que va excessivament bé, el principal fre al creixement és el talent”, va alertar el president del Cercle Tecnològic (CTecno), Joan Ramon Barrera, que pronostica que el “repte” dels propers anys és “obrir el coll d’ampolla” a la formació superior. Barrera lamenta que les places universitàries fa “cinc anys que estan estancades quan haurien d’haver crescut un 50% o un 200%” per donar resposta a un sector que ofereix 35.000 llocs de feina a l’any i en cobreix 26.000.

El desequilibri entre oferta i demanda també es fa patent en el nombre de candidatures per plaça, que és de 14,3, lluny de la mitjana de 60 currículums que arriben per cada nova oferta d’altres sectors econòmics. “No estem cobrint les necessitats que té el teixit empresarial”, va advertir en la presentació del baròmetre Sara Díaz, directora de Foment del Talent Digital de Barcelona Activa.

Un altre factor que afecta la manca de talent és l’ocupació femenina, que se situa en el 32% del total del sector, incloent-hi feines no purament tecnològiques. En canvi, el percentatge baixa fins al 20% si es tracta de les dones amb ocupacions TIC. La directora de Societat Digital de la Generalitat, Liliana Arroyo, considera que la poca presència femenina és “una mala notícia” per al sector, però alhora és una “oportunitat” perquè representa “una font de talent no explotada”.

Amb tot, les perspectives per al 2024 són positives per a les empreses, un 60% de les quals preveuen fer noves contractacions. A més, 8 de cada 10 empreses enquestades al baròmetre confien en augmentar les vendes aquest any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.