Economia

Economia

Tercer any de mala collita de fruita seca al Camp de Tarragona per la sequera

La situació és especialment complicada en els conreus que no tenen reg de suport

Els pagesos productors de fruita seca del Camp de Tarragona viuen el tercer any consecutiu de males collites a causa de la sequera que ha provocat que els arbres hagin generat poc fruit. La situació és especialment complicada en els conreus que no tenen reg de suport. Pel responsable nacional de la fruita seca d’Unió de Pagesos, Sergi Martín, amb els ametllers de secà hi ha “un problema greu”. Explica a l’ACN que “s’estan morint arbres i quasi no hi ha collita, i la poca que hi ha són cascalls i no hi ha calibre; és un desastre”. La situació de l’avellana no es gaire millor. S’estima que tan sols s’obtindrà un 25% respecte un any normal. Pel que fa a les garrofes, la collita està sent “irregular” i s’arribarà a un 40%. Tot plegat fa que aquest 2024 torni a ser un any “complicat” pels pagesos de fruita seca del camp de Tarragona. Des d’Unió de Pagesos alerten que “la pagesia està molt descapitalitzada”, malgrat les “injeccions de diners i préstecs tous” que s’han fet des de les administracions. Si no arriba l’aigua en els propers mesos i la producció no creix, “el futur no pinta bé” per al sector.

En el cas dels ametllers de secà la situació és complicada tant a Tarragona com a Lleida. Les comarques tarragonines més afectades són l’Alt Camp, la Conca de Barberà, el Baix Camp i la Terra alta. Segons explica Martín, un estudi dels departaments d’Economia i d’Acció Climàtica indica que cada pagès d’ametlla de secà perd 400 euros anuals per hectàrea. “Si no hi ha reg de suport, és inviable”, afirma. En canvi, en el cas dels ametllers de regadiu la collita està sent “normal i òptima”, sobretot a la zona de Lleida. “Hi ha bon calibre i les previsions són bones”, destaca. La situació dels avellaners és molt similar. Així, per exemple, apunta que a les zones de muntanya de Prades o del Priorat “pràcticament no hi ha avellana” i al voltant del pantà de Riudecanyes hi ha 1.400 hectàrees on “els arbres són morts”. Globalment, Martín estima que potser no s’arriba als 2 milions de quilos, quan en un any normal s’obtenen prop de 10 milions. Per tot plegat, la previsió és que la collita enguany sigui “curta” i s’acabi a finals de setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.