Economia

Set petits productors d’ous ecològics creen la cooperativa La Dotzena

Set petits pro­duc­tors d’ous ecològics de les demar­cació de Girona i Bar­ce­lona s’han unit en una coo­pe­ra­tiva per sumar esforços i fer via­bles les seves explo­ta­ci­ons, segons informa l’ACN. L’incre­ment de preus, l’amenaça dels grans pro­duc­tors o la difi­cul­tat de com­pa­gi­nar les tas­ques de la granja amb les admi­nis­tra­ti­ves han por­tat aques­tes explo­ta­ci­ons a unir-se per tenir més força i no haver de tan­car. Sota el nom de La Dot­zena, la coo­pe­ra­tiva està for­mada per Ous del Mont­seny, Ous d’Or-Pí, els Ous de l’Oriol, Ous Slou, Mas Estrach, Les Tafa­ne­res i La Tor­rassa. “En diem la revo­lució dels petits pro­duc­tors perquè ens rei­vin­di­quem com a petits i volem con­ti­nuar sent petits, però també volem ser via­bles”, explica a l’ACN un dels socis Oriol Coma­llonga.

La Dot­zena és la pri­mera coo­pe­ra­tiva de Cata­lu­nya de petits pro­duc­tors d’ous ecològics. Les set gran­ges repar­ti­des per diver­ses comar­ques de les demar­ca­ci­ons de Bar­ce­lona i Girona s’han unit per comer­ci­a­lit­zar els seus sous sota una mateixa marca i afron­tar con­jun­ta­ment els rep­tes de futur i “l’amenaça” dels grans pro­duc­tors. Una de les sòcies, Gemma Jaén, de la Granja Slou, explica que la com­petència en el mer­cat dels ous és “cada cop més forta”: “Venen macro­gran­ges de fora i cada cop costa més man­te­nir els bene­fi­cis”.

La cre­ació de la coo­pe­ra­tiva, explica Jaén, ha permès a les set explo­ta­ci­ons seguir tre­ba­llant i “no caure en mans de grans pro­duc­tors”. “Molts de nosal­tres estàvem al límit i només ens que­dava l’opció de tan­car o d’inte­grar-nos en un gran pro­duc­tor i no volíem ni l’opció A ni l’opció B”, relata Jaén. La unió en un coo­pe­ra­tiva els per­met tre­ba­llar de manera uni­fi­cada pro­ces­sos com l’enva­sat, la dis­tri­bució o la comer­ci­a­lit­zació. “Ara som molt més efi­ci­ents i hi gua­nyem tots”, con­clou.

De fet, explica que, fins ara, cada granja a nivell par­ti­cu­lar havia de fer tots els pro­ces­sos de la cadena com són cui­dar les galli­nes, reco­llir els ous, cui­dar-se de l’atenció al cli­ent, la part comer­cial o la dis­tri­bució. “Era invi­a­ble”, con­clou Jaén. Ara, asse­gura, cada pro­duc­tor “es pot dedi­car a cui­dar la seva granja, a tenir-la impe­ca­ble i així també millo­ra­rem la qua­li­tat dels ous”.

La idea d’unir-se va sor­gir després de la pandèmia quan les gran­ges van cons­ta­tar la pro­blemàtica de tirar enda­vant per la inflació dels preus i l’enca­ri­ment de cos­tos. Oriol Coma­llonga, pro­pi­e­tari de la granja Els Ous de l’Oriol, explica que, a tot això, s’hi va sumar que molts grans pro­duc­tors d’ous con­ven­ci­o­nals van començar a posar gran­ges d’ous ecològics. “Vam començar a veure ous ecològics al mer­cat que es tro­ba­ven per sota dels nos­tres cos­tos de pro­ducció i això va ser un crit d’alerta”, admet.

Totes les galli­nes de la coo­pe­ra­tiva estan cri­a­des sense gàbies i han de garan­tir que dis­po­sin de 4 metres qua­drats de pati per a cada ani­mal. L’Ate­neu Coo­pe­ra­tiu de les Ter­res Giro­ni­nes i Arran de Terra Coo­pe­ra­tiva han acom­pa­nyat les set gran­ges en el procés de cre­ació de la coo­pe­ra­tiva, que ha obert una nau a Artés (Bages), on fan l’enva­sat dels ous. A més, la coo­pe­ra­tiva giro­nina La Diligència s’encar­rega de fer-ne la dis­tri­bució.

Les gran­ges que for­men part de la nova coo­pe­ra­tiva són Ous d’Orpí, a l’Anoia; Ous Eco del Mont­seny (Breda) i la Granja Slou (Riu­da­re­nes), totes dues a la comarca de Selva; Mas Estrach (For­nells de la Selva), al Gironès; Les Tafa­ne­res (Sora), a la comarca d’Osona; La Tor­rassa (Sant Esteve Ses­ro­vi­res), al Baix Llo­bre­gat; i Els Ous de l’Oriol (Cabri­a­nes), al Bages.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia