Economia

energia

El Regne Unit elimina el carbó de la seva producció elèctrica amb el tancament de l’última planta

La clausura està prevista per al 30 d’aquest mes de setembre

El Regne Unit eliminarà el carbó de la seva producció elèctrica amb el tancament el 30 de setembre de la seva última central alimentada per aquest mineral, la qual cosa suposa una fita en la història del país que va introduir l’ús d’aquest combustible a finals del segle XIX.

El tancament de la planta de Ratcliffe-on-Soar, al centre d’Anglaterra, la mitjanit del pròxim 30 de setembre “marca un moment històric, perquè posa fi a una dependència de l’energia a carbó que va començar en 1882”, amb la primera central d’aquest tipus Edison Electric Light Station a Londres, diu el centre d’estudis Ember en un comunicat publicat aquest divendres i recollit per Efe.

Ember, l’objectiu del qual és accelerar la transició a fonts netes, va publicar una anàlisi que indica que el Regne Unit ha experimentat un ràpid desplaçament del carbó, en passar de suposar un 39% de la seva generació elèctrica en 2012 a un 0% a partir d’octubre.

En l’estudi, l’organització va assenyalar que, des de 2012, les quotes de l’energia eòlica i la solar en la generació d’electricitat “van passar del 6% al 34%, mentre que el gas només va augmentar del 28% al 34%”. “L’era de l’energia sense carbó comença”, diu Frankie Maig, analista de Ember, en la nota publicada aquest divendres.

“El Regne Unit ha aconseguit una gran cosa, en transformar el seu sistema energètic de ser un gran contaminant a impulsar les energies renovables en un període de temps sorprenentment curt”, afegeix.

Segons Maig, això ha estat possible gràcies a una sèrie de polítiques “que van incentivar el ràpid desplegament de l’energia renovable, al mateix temps que van endurir les restriccions a les centrals elèctriques de carbó”.

L’analista manté que el govern del primer ministre laborista Keir Starmer haurà de tenir presents aquestes mesures per a aconseguir el seu objectiu que el sistema de producció elèctrica al Regne Unit aconsegueixi la neutralitat de carboni per a 2030.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia