ECONOMIA
El Maresme s’endú el 40% dels turistes de l’entorn de Barcelona
Aquest estiu hi ha hagut menys visitants a les comarques barcelonines, però s’hi han estat més dies i han gastat més
El 57,9% son estrangers i representen el 66,9% de les pernoctacions
El Maresme atrau el 40% dels turistes que visiten l’entorn de Barcelona, segons dades facilitades pel Laboratori de Turisme (LABturisme) de la Diputació. Durant els mesos de juliol i agost, van visitar les comarques de la demarcació 1.230.831 persones, un 3,5% menys que en el mateix període de l’any passat, però el nombre de pernoctacions als municipis va augmentar fins als 4,86 milions (+3,5%), i l’estada mitjana es va allargar (+7,2%) fins arribar a 3,95 nits. La despesa dels turistes que arriben a les comarques de Barcelona s’ha recuperat respecte la caiguda que va patir l’estiu del 2023 i se situa en 741,7 euros per persona, el que suposa un increment de més d’un 20%. Aquesta despesa inclou una mitjana de 314,4 euros en allotjament, +15,8% (en relació a l’estiu passat), 210,2 euros en transport (+33%) i 42,6 euros de despeses diàries en la destinació (+12,4%).
Les dades de la Diputació també recullen que la durada de l’estada va augmentar especialment als establiments hotelers (+8,7%), tot i que l’estada mitjana més alta continua sent en els càmpings amb un valor per sobre de les 5 nits. Els càmpings experimenten a més un petit increment tant de viatgers (+0,7%) com de pernoctacions.(+3,3%). També creixen les pernoctacions als establiments hotelers (+3,9%), mentre que els establiments de turisme rural perden tant turistes (-8,6%) com pernoctacions (-5,9%) en relació amb l’estiu anterior.
Pel que fa als territoris amb una major presència de turistes, destaca l’augment de visitants al Moianès i el Baix Llobregat, amb pujades al voltant del 14%. L’estada mitjana es manté força estable a totes les comarques amb augments significatius al Garraf (+6,3%) i Osona (+8,3%).
En quant a la procedència, el pes del mercat estranger segueix creixent: el 57,9% del total dels turistes rebuts a les comarques de l’entorn de Barcelona són estrangers i suposen el 66,9% de les pernoctacions. Com ve passant en els darrers anys, el nombre de turistes és més alt al juliol que a l’agost, tot i que el nombre de pernoctacions té un valor més elevat a l’agost.
Més oferta
L’estiu 2024, en comparació amb el mateix període de l’any anterior, l’oferta oberta (tant d’establiments com de places) s’ha incrementat en establiments hotelers (+4,2% d’establiments i +2,7% de places) i en menor mesura en els càmpings (+1,3% d’establiments i +0,8% de places). En el cas del turisme rural les dades són inferiors a les de l’estiu anterior en nombre establiments oberts i també en nombre de places obertes (-5,4% d’establiments i -8,1% de places).
El preu de comercialització dels establiments hotelers segueix la seva tendència a l’alça durant l’estiu del 2024 amb un increment del +6,1%. Pel contrari el preu de les parcel·les en càmpings (-17,1%) i de les habitacions en turisme rural (-8,1%) reculen i se situen amb preus més baixos que a l’estiu de 2022.
El perfil dels visitants
En l’anàlisi del perfil del turista s’observa un manteniment en la proporció de viatgers per motiu del viatge, on l’oci és el principal motiu de visita dels turistes allotjats a l’entorn de Barcelona amb una xifra superior als dos terços. La contractació directa (tant de l’allotjament com del transport) és el principal canal de contractació (54,4%) i manté percentatges similars als de l’estiu anterior.
Les activitats més habituals no varien respecte als estius anteriors: anar de compres, visites culturals, anar a la platja i activitats a l’aire lliure. La parella acompanya a més del 55% dels turistes i més del 50% dels turistes arriba en vehicle propi (tot i que l’avió guanya pes durant l’estiu de 2024 situant-se prop del 36%).