Economia

economia

L’IPC gironí cau mig punt al setembre fins a l’1,3%, el mínim en tres anys i mig

Els preus han caigut mig punt a Girona aquest setembre i l’IPC interanual ha tancat el mes a l’1,3%, segons informa l’agència ACN. És el nivell més baix des del març del 2021, quan aquest índex va situar-se a l’1,2% i a partir d’aquí va començar l’escalada inflacionista marcada per l’esclat de la guerra d’Ucraïna (que el va arribar a catapultar fins al 11,7%  el juliol del 2022).

Segons les dades de l'INE recollides per l'ACN, aquest setembre els descensos han estat més que els augments a la demarcació. Així, s'ha notat la fi de la temporada turística, perquè els serveis vinculats al sector són els que han registrat els descensos més elevats (els paquets turístics davallen fins a un 18,2%). En paral·lel, també han baixat el grup format per l’energia i els carburants (-2,4%);  el transport (-4,4%);  el lloguer de vehicles (-1,8%); els productes vinculats a l'oci i la cultura (-3,9%), i els equips de telefonia (-1%). 

A l'altre costat de la balança, els preus de la roba i el calçat s'han apujat un 1,3%, coincidint amb el canvi de temporada, i l'ensenyament -aquí hi té a veure la tornada a l'escola-  ho ha fet en un 2,3%. L'hostaleria també ha registrat increments; en concret, les cartes de bars i restaurants s'han apujat un 1,2%.

 Pel que fa als aliments -que concentren bona part del cistell del dia a dia- també han davallat. Tot i que, en aquest cas, un tímid -0,3%. Això sí, ara anar al supermercat i omplir la nevera per passar la setmana costa més que fa un any. En concret, segons recull l'INE, un 1,1% més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.