economia
La inflació es conté al setembre
L’IPC interanual es situa al 1,7%
La inflació dels preus s’ha moderat al 1,5% general, i entre els aliments, a només un 1,8% d’augment. Són les xifres d’increment de preus mensuals millors dels darrers mesos, entre el descens dels carburants (-16% el dièsel i -13% la benzina) i la frenada en l’increment dels aliments, que han retallat set dècimes en un mes, fins a situar-se a la taxa més baixa d’inflació des del setembre del 2021.
L’INE ha confirmat avui les dades avançades fa dues setmanes, detallant els sectors econòmics que han dut a moderar la inflació. L’índex de preus de consum (IPC) es va situar al setembre a Catalunya en l’1,7% interanual, dues dècimes més que en el conjunt d’Espanya, on es va reduir a l’1,5%, vuit dècimes menys que el mes anterior , per l’abaratiment dels carburants i lubricants.
L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha confirmat així aquest dimarts la dada d’inflació avançada fa dues setmanes per a tot Espanya, i també la taxa d’inflació subjacent (sense energia ni aliments no elaborats), que es va situar al 2,4 % interanual, tres dècimes per sota del mes anterior
Els preus del transport van baixar un 3,9 a setembre, per exemple. L’habitatge s’ha mantingut amb un exacte 0,0% i l’electricitat ha fins i tot baixat un 1,1%. L’oci i la cultura també han experimentat descensos per les ofertes de paquets turístics de setembre.
Tot i la moderació en l’augment de preus dels aliments, alguns han impedit que es frenés encara més, com és el cas del cacau o la xocolata, que han superat el 20% d’augment. Ha superat l’oli d’oliva com a producte que més ha pujat aquest 2024 al cistell, per l’escassetat a les collites. En canvi, entre els que més han baixat de preu, els olis comestibles, llegums i verdures fresques, pizzes i quiches i la llet desnatada.
L’IPC va registrar taxes anuals positives a totes les comunitats autònomes al setembre.Astúries i País Basc van presentar la taxa més elevada (1,8%) i Cantàbria la més baixa (1,0%). Catalunya es col·loca per sobre de la mitjana, amb un augment interanual de l’1,7%, dues dècimes per sobre.