Economia

economia

La despesa no financera de la Generalitat augmenta un 13,3 % fins al mes d’agost

La despesa no financera de la Generalitat va augmentar fins als 25.658 milions d’euros fins al mes d’agost, un 13,3 % més que en relació al mateix període del 2023, per la despesa atribuïda als concerts sanitaris, els augments retributius al personal públic i la provisió per l’anul·lació del contracte d’ATL -l’antiga ATLL-, entre d’altres factors.

Així ho posa de manifest l’últim informe d’execució pressupostària del departament d’Economia de la Generalitat recollit per Efe, que fa una radiografia de la situació de les finances de la Generalitat fins a finals d’agost, mes en què va prendre possessió el nou govern del socialista Salvador Illa.

Els ingressos no financers van créixer fins als 26.573 milions, un 10,6 % més, i se situen, per tant, per sobre de les despeses no financeres, que exclouen conceptes com els interessos del deute.

No obstant això, l’informe de la Generalitat posa de manifest que la despesa no financera va créixer més que els ingressos en percentatge, la qual cosa es va traduir en més de 3.000 milions més de despesa.

En concret, el capítol de remuneracions al personal va créixer en 654 milions, la qual cosa suposa un 9,6 % més respecte al 2023, per l’increment del 2 % en el personal públic, per l’acord aconseguit amb el personal sanitari de l’ICS així com pel major augment de la despesa en personal docent per al curs 2023-2024.

No obstant això, el gruix de l’increment de la despesa correspon a les despeses corrents en béns i serveis, que van augmentar en gairebé 2.300 milions respecte al mateix període del 2023, un 34,3 % més.

Aquest increment s’explica “pel ritme de comptabilització de la despesa dels concerts sanitaris del CatSalut, per l’augment de comptabilització dels concerts socials i dels subministraments de material i de productes sanitaris de l’ICS i per la provisió per fer front a la sentència per l’anul·lació del contracte amb ATL”, explica el departament que lidera la consellera Alícia Romero. I és que la Generalitat va provisionar fa uns mesos un total de 365,6 milions d’euros per fer front a la sentència que l’obliga a indemnitzar a la concessionària de l’antiga Aigües Ter-Llobregat, una empresa denominada ara Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL).

A l’espera de veure què decisió final pren el Suprem, l’any passat la concessionària va demanar al TSJC que la sentència s’executés provisionalment i aquest tribunal va dictar una interlocutòria en favor d’aquesta execució provisional, per la qual cosa la Generalitat va acabar fent aquesta provisió. En el seu informe, el departament d’Economia de la Generalitat assegura que, sense comptar l’efecte de la sentència d’ATL i de la despesa desplaçada de salut, l’augment de la despesa seria d’un 8,3 %.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia