Economia

Mediterrani

Mar sense pesca tradicional

La paralització permanent de la pesca, política de la UE, ha destruït milers de barques tradicionals al Mediterrani

Les traves burocràtiques, la precarització, la indústria i la falta de peix causen també la destrucció del sector

“Se’ns van dir que la UE protegiria la pesca tradicional, però l’han destruïda”

“Si hagués tin­gut aju­des del govern no hau­ria parat mai de pes­car” diu Yior­gos Cha­ra­lam­bous, xipri­ota de família pes­ca­dora que va dei­xar el mar el 2015, quan neces­si­tava més diners per man­te­nir la família. Avui, es troba amb Cons­tan­ti­nos Nico­laou, arqueòleg sub­aquàtic, a la residència turística on tre­ba­lla fent el man­te­ni­ment. El Cons­tan­ti­nos li ense­nyarà les fotos de la res­tau­ració del Queen, el seu dar­rer vai­xell de pesca pro­fes­si­o­nal. 

L’any 2004, es va adhe­rir al pro­grama de para­lit­zació defi­ni­tiva de pesca de la Unió Euro­pea, una política apli­cada des dels anys noranta per reduir la sobre­pesca. A canvi de reti­rar el vai­xell de l’aigua, podia obte­nir una com­pen­sació econòmica segons les carac­terísti­ques del vai­xell, en el seu cas 50.000 euros. “Vaig tru­car al Cons­tan­ti­nos per dema­nar-li si hi hau­ria l’opció de res­tau­rar la barca i poder-la pre­ser­var en lloc de des­truir-la. Si ell no hi hagués insis­tit, l’hau­rien des­truïda”, explica el Yior­gos. 

En prin­cipi, la para­lit­zació defi­ni­tiva de pesca ofe­reix l’opció d’entre­gar el vai­xell a una asso­ci­ació cul­tu­ral per pre­ser­var-ne l’estruc­tura, cobrant igual la com­pen­sació econòmica. No obs­tant això, l’apli­cació no és igual a tots els països del Medi­ter­rani; per exem­ple, a Grècia s’han des­truït unes 13.000 embar­ca­ci­ons i se n’han sal­va­des una tren­tena. “La para­lit­zació defi­ni­tiva ha afec­tat més vai­xells petits perquè, per la pre­ca­rit­zació del sec­tor, tenen més neces­si­tat de com­pen­sa­ci­ons econòmiques. Això ha pas­sat espe­ci­al­ment a la Medi­terrània; no és igual a l’Atlàntic o al Cantàbric”, deta­lla Clara Agui­lera, exeu­ro­di­pu­tada i mem­bre de la Comissió de Pesca (PECH).

El taller dels Rodo­lico, a Acci Trezza, a l’est de Sicília, ara és un apa­ra­dor per als turis­tes i a la badia del davant cada cop hi ha menys falu­ques. El Sal­va­tore és l’última gene­ració d’una família de mes­tres d’aixa: “Qui ha des­truït el negoci és la burocràcia, molt més que les embar­ca­ci­ons de fibra de vidre”, diu. La des­trucció de la pesca tra­di­ci­o­nal és també l’eli­mi­nació de pro­fes­si­ons rela­ci­o­na­des amb el sec­tor. 

Con­cetto i Gui­seppe Valas­tro són pare i fill i tenen l’embar­cació amar­rada a prop del taller. Des de prin­ci­pis de juliol, la seva barca es trans­forma en un espai perquè els turis­tes puguin apro­par-se a la pesca tra­di­ci­o­nal. “Vam deci­dir fer pes­ca­tu­risme perquè era una manera de tenir més ingres­sos a l’estiu”, expli­quen. Cada cop hi ha més tra­ves burocràtiques i l’aug­ment de regu­la­ci­ons de la Unió Euro­pea és un dels pro­ble­mes prin­ci­pals de la pre­ca­ri­e­tat del sec­tor, recal­quen. “Som molt a prop de Tunísia i els pes­ca­dors de ter­cers països no tenen unes res­tric­ci­ons tan for­tes.”

La política comuna de la Unió Euro­pea aplica les matei­xes polítiques pes­que­res als estats mem­bres. Les lleis afa­vo­rei­xen la indústria pes­quera: “No podem com­pe­tir, estem tocant fons”, diuen mem­bres de la coo­pe­ra­tiva de pes­ca­dors de Malta, on la tonyina és la prin­ci­pal font d’ingres­sos. “Quan vam entrar a la Unió Euro­pea, ens van dir que es pro­te­gi­ria la pesca tra­di­ci­o­nal, però l’han des­truïda”, hi afe­gei­xen. 

“Des de lla­vors, cada cop hi ha més vai­xells de pesca grans inter­na­ci­o­nals. Els pes­ca­dors petits se sen­ten obli­gats a ven­dre els vai­xells perquè les grans embar­ca­ci­ons els ofe­rei­xen com­prar-los. Després, els des­tru­ei­xen i acu­mu­len la quan­ti­tat de quota”, denun­cia un acti­vista maltès pels drets dels pes­ca­dors que ha dema­nat ano­ni­mat. “A més, si no pes­ques una quan­ti­tat con­creta, t’anul·len la quota, que l’acaba adqui­rint una embar­cació més gran”, hi afe­geix. Alguns dels pes­ca­dors mal­te­sos entre­vis­tats han llo­gat la seva quota a la pesca indus­trial: els surt més a compte que sor­tir a pes­car. 

La neces­si­tat d’unes quo­tes que dis­cri­mi­nin posi­ti­va­ment les embar­ca­ci­ons tra­di­ci­o­nals i més aju­des per moder­nit­zar la flota són algu­nes de les solu­ci­ons que veu l’euro­di­pu­tada Clara Agui­lera: “Si es limita la pesca d’arros­se­ga­ment, la pesca tra­di­ci­o­nal podria ser sos­te­ni­ble. Si lle­gei­xes els papers i escol­tes els debats, sem­bla que tots donem suport a la pesca tra­di­ci­o­nal, però la rea­li­tat de l’acció del govern no és aquesta.”

“A Grècia, la falta de peix és un altre dels pro­ble­mes prin­ci­pals, així com les espècies inva­so­res”, comenta Yoan­nis Vek­ris, un dels únics joves d’Amor­gos que agafa el relleu fami­liar. Per fer front a la manca de pei­xos, a l’illa es vol apli­car un pla pilot: veda de pesca a l’abril i al maig, l’època de la rege­ne­ració. Durant aquells mesos, els pes­ca­dors es dedi­ca­ran a “pes­car brossa”, cobrant unes pres­ta­ci­ons públi­ques. El pro­jecte és una pro­posta de l’asso­ci­ació de pes­ca­dors Amor­gama, jun­ta­ment amb Blue Marine i Cycla­des Fund. “En gene­ral, en el nos­tre sec­tor no hi ha pinya entre els pes­ca­dors, però a Amor­gos és una mica dife­rent. M’agrada que sigui així. Al mar, ja hem de llui­tar sols”, con­clou el Yoan­nis.

Aquest arti­cle ha estat desen­vo­lu­pat amb el suport de Jour­na­lism­fund Europe.

13.000
embarcacions
s’han destruït a Grècia i se n’han salvat una trentena.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.