Economia

economia

El sector gironí dels pisos turístics reclama 600 milions a la Generalitat

El sector dels habitatges d’ús turístic de la demarcació de Girona ha presentat fins ara reclamacions per valor de 600 milions d’euros per “les pèrdues per les inversions fetes i els guanys del futur que es calcula que suposarà l’aplicació” del Decret Llei 3/23 d’eliminació de llicències de pisos d’ús turístic, segons ha informat avui l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona, que considera que la xifra encara “pot augmentar considerablement ja que encara hi ha molts propietaris i empreses que estan en tràmit per sumar-s’hi”. La documentació es pot presentar fins el 8 de novembre, moment en que finalitzarà el període coincidint amb l’any de la publicació de la llei.

L’ATA, que està ajudant els interessats a presentar les seves reclamacions, recorda que el decret, promogut per l’anterior consellera de Territori d’ERC, Ester Capella, inclou en la seva Disposició Transitòria 2a “una expropiació de fet de les llicències dels pisos turístics el 2028” i explica que “malgrat que encara falten quatre anys, els efectes negatius de la nova normativa ja s’han començat a notar”. L’associació d’habitatges turístics parla d’“incertesa entre treballadors i clients, impossibilitat d’amortitzar inversions i pèrdua de valor dels pisos” com alguns dels motius que van portar a FEDERTUR a impulsar aquest procés, que s’ha desenvolupat també a AT Costa Daurada i Terres de l’Ebre, i a APARTUR a Barcelona on les reclamacions superen ja els 1.000 milions d’euros.

L’ATA gironina assenyala que la reclamació de responsabilitat patrimonial de l’Administració davant de la Generalitat com a autora del decret és “una de les vies que tenen els afectats per lluitar contra una mesura contrària a dret i de nul.la efectivitat, que s’ha aprovat sense fer prèviament una anàlisi rigorosa de la situació, sense tenir en compte l’opinió dels sectors afectats i que tindrà un gran impacte en l’economia dels municipis que viuen del turisme posant en risc el seu futur”. L’altra via és la justícia ordinària.

L’ATA calcula que la nova regulació suposarà l’eliminació del 40% de l’oferta d’HUT reglat de les comarques gironines en un període de cinc anys. A més, considera que el Decret Llei fomentarà encara més l’intrusisme.

Des d’ATA se segueix apostant per una “regulació justa i equitativa”, amb una preferent lluita contra l’intrusisme, i que eviti la desaparició d’“una alternativa d’allotjament que representa gairebé el 50% de l’allotjament reglat a la demarcació de Girona, la majoria turisme familiar, i que ocupa uns 5.000 treballadors de forma directa i d’altres indirectament”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.