Economia

La primera llavor

El 3 de novembre del 1974, fa 50 anys, es va fundar la Unió de Pagesos en una casa de colònies de Pontons, a l’Alt Penedès

El sindicat va fer els seus primers passos en la clandestinitat i va plantar cara a l’estructura imposada pel franquisme

El 3 de novem­bre del 1974, page­sos de tots els racons del país es reu­nei­xen a la casa de colònies de Penya­fort, al muni­cipi de Pon­tons. La tro­bada és clan­des­tina. Des del 1940 regeix una llei que imposa el sin­di­ca­lisme ver­ti­cal i esta­bleix que tots els càrrecs sin­di­cals han d’estar afi­li­ats a la Falange, el par­tit únic. L’any següent, s’han creat les Her­man­da­des de Labra­do­res y Gana­de­ros, d’afi­li­ació obli­gatòria per a tots els page­sos. Durant 34 anys, doncs, el règim ha impo­sat el seu model de sin­di­ca­lisme, con­tro­lat pels grans pro­pi­e­ta­ris i tute­lat per la dic­ta­dura, sense marge per a la lli­ber­tat sin­di­cal i coo­pe­ra­tiva que s’havia des­ple­gat durant el període de la República (1931-1939). L’objec­tiu de la tro­bada, que duu a terme en un edi­fici pro­pi­e­tat de l’arxi­pres­tat de Vila­franca del Penedès, és com­par­tir una diagnosi sobre la situ­ació del camp català i impul­sar, si s’escau, un sin­di­cat que per­meti defen­sar els interes­sos de la page­sia al marge de les estruc­tu­res ofi­ci­als.

En la tro­bada, no només es deci­deix el nom del nou sin­di­cat, que es dirà Unió de Page­sos, sinó també l’estratègia a seguir. D’aque­lla reunió en sor­tirà un mani­fest adreçat “als page­sos i rama­ders de Cata­lu­nya” que es con­ver­tirà en el pri­mer docu­ment de la nova enti­tat. Es tracta d’un text impro­vi­sat, que els con­vo­cats con­sen­suen, en plena lli­ber­tat, paraula a paraula; i que ens dibuixa prou bé l’esce­nari en què neix la Unió de Page­sos. En el text es des­criu “la situ­ació crítica, i en alguns sec­tors des­es­pe­rada, en què es troba el con­junt de la page­sia cata­lana”. La crisi, amb alguns ingre­di­ents que encara avui sub­sis­tei­xen, es mani­festa a par­tir de “l’emi­gració en massa de la joven­tut, que ha pas­sat a engrui­xir l’exèrcit dels tre­ba­lla­dors indus­tri­als”. Aquest èxode rural ve de lluny, del tom­bant dels segles XIX i XX; però en els dar­rers decen­nis ha estat espe­ci­al­ment sag­nant i ha bui­dat pobles i comar­ques de joves i famílies sen­ce­res, expul­sats per unes con­di­ci­ons dra­co­ni­a­nes i atrets per les con­di­ci­ons de vida que se’ls ofe­reix a les ciu­tats. En dues dècades, del 1950 al 1970, la població activa agrària ha bai­xat a la mei­tat; una tendència que anirà a més. En el docu­ment pro­vat a la casa de colònies de Penya­fort es res­pon­sa­bi­litza direc­ta­ment el règim fran­quista d’haver afa­vo­rit “35 anys d’explo­tació bru­tal” i es denun­cia que els page­sos no tenen “cap pes en la política agrària del règim, que va diri­gida a l’únic pro­fit dels grans mono­po­lis que aca­pa­ren la trans­for­mació i la comer­ci­a­lit­zació dels pro­duc­tes del camp”.

A banda de la pèrdua de pes en l’eco­no­mia del país, el camp s’enfronta a un esce­nari extre­ma­da­ment com­plex, amb els efec­tes de la crisi del petroli i una com­petència sense treva que fa peri­llar alguns sec­tors i un munt d’explo­ta­ci­ons fami­li­ars. La premsa d’aquells anys parla ober­ta­ment de la guerra de la llet, de la guerra de l’oli, de la guerra del vi... Un munt de con­flic­tes que exem­pli­fi­quen prou bé el males­tar crei­xent dels page­sos per l’enca­ri­ment dels cos­tos de pro­ducció i la ines­ta­bi­li­tat dels preus; i que, al mateix temps, posen de mani­fest la inca­pa­ci­tat del sin­di­ca­lisme ver­ti­cal per fer front al nou esce­nari glo­bal. En el docu­ment, els pri­mers diri­gents de la Unió de Page­sos són ben cons­ci­ents que els pro­ble­mes del camp també pro­ve­nen de la dic­ta­dura i pro­cla­men ober­ta­ment: “El veri­ta­ble canvi en les nos­tres con­di­ci­ons de tre­ball no pot obte­nir-se dins l’actual règim polític, que sem­pre estarà al ser­vei dels que ens explo­ten.” De fet, l’estruc­tura del sin­di­ca­lisme fran­quista forma part d’aquest engra­natge per inten­tar anes­te­siar els page­sos del país, i els vells diri­gents de les Her­man­da­des de Labra­do­res y Gana­de­ros es veu­ran com­ple­ta­ment des­bor­dats per l’esce­nari. Les mobi­lit­za­ci­ons d’aquells anys es con­ver­ti­ran en la lla­vor d’un nou sin­di­ca­lisme al camp.

En el mani­fest adreçat “als page­sos i rama­ders de Cata­lu­nya” també s’esbossa un pri­mer pro­grama, tot i que molt bàsic, del sin­di­cat. De fet, en el docu­ment es fixen dos objec­tius “bàsics” per a qual­se­vol orga­nit­zació pagesa: d’una banda, la “defensa actual” dels seus “interes­sos econòmics i soci­als”; i, d’una altra banda, la “cre­ació de qua­dres que asse­gu­rin la con­tinuïtat del movi­ment pagès”. Més enda­vant, el pri­mer pro­grama de la Unió de Page­sos es deta­lla més. Es parla de la neces­si­tat d’acon­se­guir “pro­gres­si­va­ment el con­trol de la comer­ci­a­lit­zació” dels seus “pro­duc­tes per impo­sar uns preus que retri­bu­ei­xin dig­na­ment” la seva “feina i alhora abas­tei­xin els ali­ments pels tre­ba­lla­dors de les ciu­tats”; un objec­tiu fruit del con­text d’aquells anys però que es manté ple­na­ment vigent 50 anys després. També es rei­vin­di­quen “les con­di­ci­ons soci­als, cul­tu­rals i sanitàries que facin” dels seus “pobles i viles llocs habi­ta­bles”; una petició per­fec­ta­ment equi­pa­ra­ble a la que estan plan­te­jant par­tits i enti­tats veïnals per al món urbà.

Néixer en la clan­des­ti­ni­tat

Durant els pri­mers anys, la Unió de Page­sos tindrà un crei­xe­ment espec­ta­cu­lar; però haurà de moure’s en dos con­di­ci­o­nants espe­ci­al­ment relle­vants. D’una banda, la neces­si­tat de sor­tir al car­rer, ja sigui a través de les mani­fes­ta­ci­ons o les trac­to­ra­des. L’altre con­di­ci­o­nant serà la neces­si­tat de moure’s en la clan­des­ti­ni­tat. La situ­ació pro­vo­carà les pri­me­res deten­ci­ons. El mes de maig del 1976, per donar-ne un exem­ple, la Guàrdia Civil deté tres per­so­nes “acu­sa­des de pertànyer al sin­di­cat il·legal Unió de Page­sos i d’haver par­ti­ci­pat en una escam­pada d’octa­ve­tes que feien referència al pro­blema de l’oli de les Gar­ri­gues”.

El sin­di­cat no serà lega­lit­zat fins al 6 de maig del 1977. Des de bon començament, els seus diri­gents seran cons­ci­ents de la neces­si­tat d’uti­lit­zar “els ins­tru­ments que resul­tin més eficaços [...], com són els orga­nis­mes ofi­ci­als i altres ins­ti­tu­ci­ons legals: Her­man­da­des, coo­pe­ra­ti­ves, comu­ni­tats de regants [...], sem­pre que la seva uti­lit­zació no posi en perill” la seva pròpia “orga­nit­zació, en el si de la qual seran pre­ses les deci­si­ons fona­men­tals que afec­tin la classe pagesa”. L’estratègia d’infil­trar-se en els orga­nis­mes fran­quis­tes no és exclu­siva de la page­sia. També es dona en la política, el movi­ment veïnal, el sin­di­ca­lisme indus­trial o l’asso­ci­a­ci­o­nisme cul­tu­ral. En el cas del camp, el nou sin­di­cat comença denun­ci­ant l’obli­ga­to­ri­e­tat de pagar les quo­tes del sin­di­cat ver­ti­cal i l’any 1975 alguns mem­bres par­ti­ci­pen en les elec­ci­ons en les Her­man­da­des i acon­se­guei­xen alguns espais de repre­sen­tació que els per­me­ten ampli­fi­car la veu de la Unió de Page­sos.

Pep Riera, qua va ser coor­di­na­dor naci­o­nal de la Unió de Page­sos entre el 1978 i el 2000, va expli­car fa anys el meca­nisme que es va seguir per anar este­nent la xarxa durant els anys de la clan­des­ti­ni­tat: “Mol­tes reu­ni­ons es feien a les parròquies. Vam anar este­nent la xarxa a par­tir dels con­tac­tes, a par­tir de page­sos i tècnics agra­ris. No va ser tan difícil, perquè al camp, més o menys, els page­sos del ter­ri­tori es conei­xen, i les con­vo­catòries de les reu­ni­ons es feien pel boca­o­re­lla. A les reu­ni­ons hi podien venir 30 o 40 per­so­nes, hi havia mol­tes ganes. Sem­pre començàvem pels page­sos que ja esta­ven com­pro­me­sos en la lluita política, gent que ja mili­tava en par­tits polítics, que tenia més con­tac­tes però també una vocació específica per orga­nit­zar un sin­di­cat pagès.” El sin­di­cat va créixer com una taca d’oli, que a poc a poc es va anar este­nent a tot el ter­ri­tori.

Els afi­lats de la Unió de Page­sos s’orga­nit­za­ven per pobles i comar­ques i, una vegada al mes, es reu­nia el Con­sell Naci­o­nal de tot Cata­lu­nya. Els acords es pre­nien amb la par­ti­ci­pació de totes les comar­ques i, a més, hi havia una exe­cu­tiva, que era la comissió per­ma­nent i que tenia cura de fer com­plir aquests acords o de resol­dre impre­vis­tos que no podien espe­rar a la pro­pera reunió men­sual. A poc a poc, l’objec­tiu de crear i for­mar qua­dres diri­gents del movi­ment pagès es va anar con­cre­tant.

Sor­tir a la llum

La Unió de Page­sos cele­bra la seva segona assem­blea el 19 de gener del 1976, poques set­ma­nes després de la mort del dic­ta­dor. Hi par­ti­ci­pen una sei­xan­tena de page­sos i tècnics d’arreu del país. En la tro­bada, que es fa a Poblet, el sin­di­cat pren dues deci­si­ons relle­vants. D’una banda, la incor­po­ració a l’Assem­blea de Cata­lu­nya, la prin­ci­pal pla­ta­forma unitària con­tra el fran­quisme; i, de l’altra, l’adhesió al Congrés de Cul­tura Cata­lana. A diferència de la tro­bada de Pon­tons, en aquest cas els con­vo­cants cele­bra­ran una roda de premsa que tindrà una nota­ble reper­cussió a bona part dels mit­jans de comu­ni­cació.

Aquell any, la crisi al camp s’agreuja. Als magat­zems de les Gar­ri­gues s’amun­te­guen dues colli­tes d’oli­ves per la manca d’acord entre els repre­sen­tats agrícoles i el Minis­teri d’Agri­cul­tura pel que fa a les sub­ven­ci­ons i a l’expor­tació i per l’orde­nació dels preus agrícoles de la cam­pa­nya. Als fri­gorífics de les comar­ques de Ponent s’emma­gat­ze­men 35 mili­ons de qui­los de fruita i, quan el pro­ducte arriba a tenir uns preus mínima­ment remu­ne­ra­dors per a l’agri­cul­tor, es pro­du­ei­xen un con­junt d’impor­ta­ci­ons per aba­ra­tir-los. I el sou dels tem­po­rers es manté con­ge­lat des de fa anys. La situ­ació del camp és una cal­dera a pressió, que escla­tarà en les mani­fes­ta­ci­ons mul­ti­tu­dinàries que se cele­bren en pocs dies de diferència a Tar­ra­gona (l’11 de maig) i a Lleida (el 25 de maig), unes con­vo­catòries que són “dema­na­des per la Cam­bra Ofi­cial Sin­di­cat Agrària i impul­sa­des pel sin­di­cat il·legal Unió de Page­sos”, tal com es pot lle­gir a la premsa de l’època. Les dues con­vo­catòries es con­ver­ti­ran en el cer­ti­fi­cat de defunció del vell sin­di­ca­lisme fran­quista i l’emergència d’una nova força al camp català, la Unió de Page­sos.

El primer text
El novembre del 1974 es va publicar un manifest en què es convidava els pagesos a superar les diferències i es fixaven dos objectius de la Unió de Pagesos: “La defensa dels interessos econòmics i socials i la creació de quadres que assegurin la continuïtat del moviment pagès.”
Un nou instrument de protesta

Les tractorades

No apareix en el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), però el concepte de tractorada s’ha convertit, des de fa anys, en un símbol de les protestes del sector agrari i una forma de fer sentir la veu del camp a la ciutat. La primera es fa el febrer del 1977, quan surten a les carreteres del país més de 18.000 tractors, el 37% dels que hi ha matriculats. La tractorada, que es prepara a consciència a través d’assemblees sectorials, es mantindrà durant una setmana. El 6 de març comença la retirada dels tractors de les carreteres, un acte que es fa de forma ordenada i festiva.

La tractorada permet donar a conèixer la força de la Unió de Pagesos. A les ciutats s’enganxen cartells en què s’informa: “Sortim amb els tractors a la carretera demanant preus justos al camp, preus justos a la ciutat”; i es llança un missatge que, amb el pas dels anys, esdevindrà recurrent: “De cada 100 pessetes que us gasteu en aliments, només 35 arriben al pagès. El nostre problema també és el vostre.” Es tracta d’una primera temptativa de superar l’aïllament del camp, de buscar la complicitat del món urbà, cada vegada més allunyat del rerepaís. A banda dels preus justos, a través de la tractorada també es reclama la llibertat sindical i la seguretat social equiparada. La tractorada també es converteix, tal com destaca Andreu Peix, autor de diversos llibres sobre la Unió de Pagesos, en “una formidable plataforma de llançament del sindicat, que es consolida definitivament a les comarques que ja estaven organitzades i a les altres aprofita per donar-se a conèixer i iniciar la seva organització”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.