Economia

economia

El LAB4TI per transformar l’economia de Lleida, Pirineu i Aran comença a caminar

El 28 de novembre es farà la jornada inaugural en què presentaran nou projectes que pivotaran en la Bioeconomia i que preveuen generar una inversió de 180 milions d’Euros

Ho fomenta el G10, que agrupa a 11 institucions més representatives amb una agenda compartida

El LAB4TI -Lleida Advisory Board for Transformative Investments- ha estat presentat aquest dimarts al matí al Palau de la Diputació de Lleida. És el grup de treball que, impulsat pel G10, l’aliança institucional que formen 11 institucions més representatives del territori, ha de donar les eines necessàries per a la transformació del territori de Lleida, Pirineu i Aran. Tot a través d’una Agenda Compartida que impulsa la creació del LAB4TI, i que es presentarà en una jornada el 28 de novembre al Parc Agrobiotech de Lleida. De moment hi ha inscrits aproximadament 60 participants. En l’acte hi han participat el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Lleida, Jaume Saltó, i Teresa Botargues Giron, assessora de la transformació de la Diputació de Lleida. Joan Talarn ha destacat que el LAB4TI és un consell assessor d’inversors, i que es tracta de “l’inici d’una borsa d’inversors interessats en les oportunitats del territori” en qüestions com la Bioeconomia, el sector bioindustrial i les bioindustries. Jaume Saltó ha defensat que el “territori que és capaç de generar talent és el que tindrà més futur”. Botargues ha recordat que han estat necessaris “cinc anys de treball de l’Agenda Compartida “Lleida, Terra d’Oportunitats” per engegar el LAB4TI. En aquest temps l’Agenda compartida ha pogut implementar 50 accions i mobilitzar 17 milions d’Euros per desenvolupar el territori. Ara a través del LAB4TI es preveu aconseguir una inversió directa de 176,7 milions d’Euros, un valor afegit calculat 324,6 milions d’Euros i la creació de gairebé 3.000 llocs de treball.

Projectes de Biotecnologia

El grup d’experts han seleccionat 9 projectes que han avançat en la presentació d’avui, i que pivoten al voltant de la Biotecnologia. Sis d’aquests projectes estan relacionats directament amb la bioindustrialització i nous models de negoci sostenibles vinculats als serveis ecosistèmics, producció agroalimentària innovadora i sostenible i transició energètica com a vector de competitivitat territorial. I els altres 3 projectes són infraestructures físiques i virtuals de caràcter transversal. Els 9 projectes representen només una part del potencial transformador que el LAB4TI pot activar si s’integra com a òrgan del model de governança de l’Agenda Compartida.

L’assessora de la transformació de la Diputació de Lleida, Teresa Botargues ha detallat els nou projectes seleccionats. Destaquen per exemple el projecte PIT1, que preveu desenvolupar parcs bioindustrials al territori. Botargues ha afegit que són propostes per a “una transformació local però amb impacte global. Que és la clau per captar l’interès d’inversors internacionals”. Afegeix que “la bioeconomia es igual a industrialització, perquè volen potenciar un model industrial en el territori, creador de llocs de treball qualificats que permeti atreure talent”. Es tracta de promoure “un model industrial que posi en valor tota la producció excedentària del sector primari, que ara com ara o fins ara ha estat un problema”, diu Botargues.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.