Economia

Girona encapçala la destrucció de llocs de treball amb 9.566 aturats més

La destrucció de llocs de treball a la demarcació de Girona no s’atura i al novembre tan sols es van registrar només vuit aturats nous. Als gairebé 8.000 que es van perdre a l’octubre, ara se n’hi sumen 9.566 més. Actualment 30.282 persones busquen feina. A més, la demarcació gironina és l’únic territori català on la desocupació creix –encara que sigui poc– perquè tant Barcelona com Lleida i Tarragona redueixen atur. Aquestes dades estadístiques de la Seguretat Social, i segons explica l’ACN, també posen en relleu que de tots els qui busquen feina, hi ha 2.404 desocupats que tenen menys de 25 anys.

Tot i que la indústria com la construcció gironina eixuguen desocupats al novembre, no en fan prou per compensar la pèrdua que registren els serveis (dins els quals hi ha comerç i turisme). Ara, a la demarcació hi ha 30.282 persones que busquen feina. Són, això sí, un 1,69% menys que fa un any. En global, a les comarques gironines aquest novembre es tanca amb 30.282 desocupats. Són, això sí, 522 menys que l’any passat (cosa que traslladat en percentatges suposa un descens de l’1,69%).

Els contractes, a la baixa

Els contractes de feina- van a la baixa. Al llarg del mes, a la demarcació se n’han rubricat 18.774 (dels quals 8.206 han estat indefinits). Això suposa un descens de fins al 23,54% en comparació amb els que es van signar a l’octubre. En concret, aquest novembre se n’han signat 5.779 menys.

Després que l’octubre es tanqués amb un increment de l’atur del 2,7% -reflex també de la fi de la temporada turística- aquest novembre la xifra global de desocupats a les comarques gironines s’ha mantingut pràcticament invariable. De fet, segons recullen les dades que periòdicament fa públiques el Ministeri de Treball, tan sols hi ha vuit persones que s’han apuntat a llistes (un ínfim 0,03% més). Ara bé, si la situació s’analitza per sectors, aquí la cosa canvia. Perquè mentre que els serveis continuen sumant aturats -en aquest cas, 189- tant la indústria com la construcció en redueixen. En concret, 49 i 31 treballadors, respectivament. A més, aquest novembre també hi ha 119 persones que no tenien cap feina anteriorment que han sortit de llistes. Però amb això, no n’hi ha prou per capgirar la balança. També, tenint en compte que l’agricultura ha sumat 18 aturats més aquest novembre.

L’estadística també recull que, en comparació amb la resta del país, les comarques gironines són l’únic territori on l’atur s’ha incrementat durant el darrer mes. És un augment gairebé imperceptible . Més de la meitat dels aturats -en concret, el 56,7%- són dones (17.192). L’estadística del Ministeri també recull que, de tots els qui busquen feina a comarques gironines, hi ha 2.404 desocupats que tenen menys de 25 anys.

Allà on es fa més evident l’impacte que la temporada baixa té damunt el mercat laboral, però, és amb les dades d’afiliació a la Seguretat Social. Perquè aquest novembre, les comarques gironines han continuat destruint llocs de treball. I als gairebé 8.000 que ja es van perdre a l’octubre, ara se n’hi sumen 9.566 més.

Sector serveis

De tots els desocupats, la majoria es concentren al sector serveis (21.187). Al terciari, el segueix la indústria (amb 3.436 desocupats), la construcció (2.645) i l’agricultura (696). Per últim, a comarques gironines hi ha 2. 318 aturats a qui no els consten feines anteriors. Més de la meitat dels aturats -en concret, el 56,7%- són dones (17.192). L’estadística del Ministeri també recull que, de tots els qui busquen feina a comarques gironines, hi ha 2.404 desocupats que tenen menys de 25 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.