L’empresa de Vic darrere de tots els pagaments digitals
Monei és una entitat que s’ocupa de tot el procés des que un consumidor paga fins que la transacció arriba al comerç
Un dels seus projectes més ambiciosos és crear una moneda digital vinculada a l’euro que permet enviar diners a cost mínim
Monei és una entitat de pagament que es dedica a l’adquirència de transaccions, és a dir, s’ocupa de processar l’abonament realitzat pel client d’un comerç o negoci fins que el comerç rep la confirmació d’haver rebut l’ingrés. “Som l’intermediari entre l’emissor del pagament i l’empresa receptora. Facilitem que tant els negocis en línia com físics puguin acceptar pagaments dels seus consumidors que no siguin en efectiu”, simplifica Àlex Saiz, fundador i CEO de Monei. L’empresa s’ocupa, doncs, de tota una capa complexa de pautes que estan fortament regulades. “Nosaltres gestionem els fons, els guardem en un compte de salvaguarda i els lliurem als comerços i, per això, els processos són superestrictes”, diu Saiz.
A més de ser una solució integral per a la gestió de pagaments, Monei està regulada pel Banc d’Espanya, la qual cosa garanteix una supervisió exigent dels processos. “Som una entitat regulada i això ens permet gestionar fons de manera segura i complir amb tots els estàndards de seguretat”, afirma el fundador. Aquest control inclou l’adquirència de transaccions, és a dir, el procés pel qual els diners es mouen entre el comprador i el venedor, ja sigui en un entorn físic o digital.
I en aquest procés intervenen molts mètodes de pagament, des de la targeta bancària clàssica fins a codis QR, sistema Bizum etc., i en molts entorns. En concret, aquesta fintech integra més de 40 mètodes de pagament. “És una qüestió imparable, perquè cada cop estan sortint més mètodes i tots necessiten una entitat al darrere que estigui regulada”, explica.
Nascuda a Vic l’any 2015, va començar a operar el 2020, i ha aconseguit situar-se en una posició de lideratge en un mercat controlat per gegants internacionals, justament pel coneixement del comerç local i les pimes del qual partia. La firma és una spin-off d’una empresa mare (Lion King Investments) provinent del sector de la logística, l’alimentació i el comerç electrònic, que fa anys que anava recopilant coneixement de les particularitats del comerç a casa nostra. “Nosaltres coneixem molt bé les particularitats i les necessitats del sector comercial d’aquí, parlem el seu idioma i sabem la idiosincràsia que tenen a l’hora de cobrar, i això ens ha permès agafar quota de mercat de manera molt ràpida”, explica el CEO. De fet, ara com ara, Monei s’ha convertit en el referent a l’Estat en la gestió de pagaments digitals. “En els darrers anys, el comerç ha evolucionat tant que demana unes especificitats i una agilitat tan altes que altres actors més tradicionals com les entitats financeres no hi han pogut donar resposta i han deixat un buit en el sector”, diu Saiz.
Monei no ha tingut més remei que escollir la innovació per plantar cara a grans actors internacionals com Visa i Mastercard. “El mercat evoluciona ràpidament i nosaltres estem preparats per adaptar-nos-hi. A l’Estat espanyol, per exemple, solucions com Bizum estan canviant la manera com la gent paga, i nosaltres integrem aquestes opcions dins la nostra plataforma”, diu Saiz, i explica altres moviments internacionals en aquesta línia, com és el cas de PIX al Brasil, un sistema de pagament instantani que en només dos anys ha aconseguit superar els esquemes tradicionals de targetes.
No obstant això, Saiz també es plany de la complexitat de desenvolupar una empresa fintech en un entorn regulat. “No és només muntar un web; estem parlant de gestió de fons, processos de seguretat estrictes i certificacions que no es poden prendre a la lleugera”, assenyala. Aquesta regulació és, precisament, un dels motius pels quals Monei ha pogut establir-se com una de les fintechs més fiables del mercat.
Tot i que Monei té les arrels a Catalunya, l’empresa ja té els ulls posats en l’expansió internacional. “Estem preparant-nos per operar en altres mercats europeus i, properament, a l’Amèrica Llatina, començant per Colòmbia”, avança Saiz. La seva estratègia inclou adaptar les seves solucions als diversos contextos locals i ho faran obrint una empresa nova allà on s’instal·lin.
El seu volum de facturació s’està multiplicant per 2,5 des de l’any 2020, amb un model de negoci que està basat en una comissió per cada transacció que realitza. “Com que som una empresa molt tecnològica, tenim verticals que són de pagaments per ús de plataforma o per tecnologia”, hi afegeix. Actualment, Monei dona feina a 40 persones, moltes de les quals són enginyers i personal altament format.
Aquest any té previst treure el que es coneix com a “pagament immediat”, en què, com indica el nom, el comerç rep l’ingrés en pocs segons, una iniciativa que podria suposar un canvi substancial en el sector. Fins ara el comerç rep els diners l’endemà de fer la transacció, i fins i tot pot trigar dos dies o més si es fa en cap de setmana. La companyia planeja incorporar solucions de pagaments fraccionats perquè els comerços els puguin oferir als seus clients.
Una moneda digital
Un dels projectes més ambiciosos de l’empresa és el llançament d’EURM, una moneda digital que vol oferir un sistema de pagament estable vinculat a l’euro amb una paritat 1:1. Aquest projecte ha estat inclòs en el Sandbox Financer del Banc d’Espanya, on està sent testat en un entorn controlat. “L’EURM té un potencial increïble, perquè permet enviar diners de manera instantània i segura, a cost mínim, a qualsevol lloc del món”, assegura Saiz.
Les aplicacions d’aquesta moneda digital són diverses, des de pagaments instantanis en comerços fins a compensacions ràpides per a asseguradores. Una de les innovacions clau és que permet als empleats triar quan volen rebre la nòmina i els dona la possibilitat de cobrar diàriament si ho desitgen.