economia
La inversió immobiliària a Barcelona assoleix els 2.500 milions el 2024, un 30% més
La inversió immobiliària a Barcelona ha assolit els 2.500 milions d’euros el 2024, un 30% més que l’any anterior, segons recull l’ACN a través de les dades de la consultora immobiliària CBRE. Així doncs, el sector s’ha recuperat després de l’aturada del 2023, quan no es van arribar als 2.000 milions d’euros, i s’ha situat per sobre de la mitjana dels deu anys anteriors (2.350 milions d’euros). Les dades del 2024 “suposen un canvi de tendència respecte a un 2023 marcat per la pujada dels tipus d’interès i la incertesa de l’escenari macroeconòmic”, assegura Xavier Güell, responsable of CBRE a Barcelona.
En concret, el quart trimestre ha estat el més actiu i ha concentrat més d’un 30% de la inversió total de l’exercici, amb gairebé 825 milions d’euros. Segons la tendència registrada, el sector hoteler ha liderat la inversió a Barcelona amb més de 600 milions transaccionats. Tot i el bon comportament d’aquest mercat, però, la xifra se situa un 7% per sota de les dades del 2023, un any rècord marcat per grans operacions de carteres.
D’aquesta manera, la solidesa del sector turístic a Barcelona s’han traslladat a l’immobiliari, on el mercat hoteler català ha acaparat més d’un 18% de tota la inversió estatal. Algunes de les operacions principals han estat la venda de l’AC Hotel Barcelona Forum o la compravenda de Casa Lit a Barcelona, ambdues operacions assessorades per CBRE.
Pel que fa a l’habitatge, es van intervenir més de 500 milions d’euros, molt per sobre dels 310 transaccionats el 2023 (+65%). En aquest sector, les operacions de compravenda d’edificis per llogar, en canvi, han caigut de manera considerable “a causa de l’impacte de la regulació que desincentiva la inversió”, segons Guëll. D’altra banda, el sector de les oficines va despertar un interès inversor de gairebé 450 milions d’euros, una forta recuperació després d’un 2023 “de mínims” per l’impacte dels tipus d’interès i l’auge del teletreball.
En canvi, al sector de ‘retail’ la inversió s’ha situat per sobre dels 350 milions d’euros, superant els 75 milions de l’any anterior. Per contra a la tendència general, la inversió al sector Industrial i logístic ha caigut un 40% el 2024, fins a gairebé 330 milions d’euros. Aquesta situació s’explica principalment per la manca de producte, especialment a la primera i segona corona logística, tot i que CBRE espera que la situació es reverteixi el 2025.
Si bé el pes dels inversors privats, menys dependent de finançament i amb més capacitat de liquiditat, s’han mantingut estable el 2024 en un 12%, els fons d’inversió han començat a guanyar presència. Amb vista al 2025, CBRE preveu que aquesta tipologia d’inversor torni al mercat i recuperi el protagonisme. Pel que fa a l’origen de la inversió, el capital estatal ha liderat el pes el 2024 amb un 47% del total, seguit de lluny pels Estats Units (13%) i la resta de països.