economia
Primera llei catalana per enfortir l’economia social
Després d’anys de retard, Catalunya està a punt d’entrar al Parlament la seva primera llei d’economia social i solidària, un instrument que ha de servir per enfortir el teixit d’empreses i entitats que, entre d’altres, prioritzen les persones i el bé comú enfront del capital, reinverteixen els excedents en la creació i el manteniment de llocs de treball o el desenvolupament d’activitats que ajudin a aconseguir el seu objectiu social i prenen les seves decisions de manera democràtica. A casa nostra, el fabricant de iogurts de Santa Pau La Fageda és l’empresa social més coneguda –el seu cas d’èxit és estudiat en universitats de tot el món– però l’economia social i solidària està formada a Catalunya per més de 7.400 organitzacions que donen feina a gairebé 140.000 persones i mouen més de 8.000 milions d’euros. És una aproximació del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat però es tindran les dades exactes amb el registre que es crearà quan la llei que va ser treballada amb el sector per l’anterior govern sigui aprovada. Dimarts està previst que l’executiu de Salvador Illa aprovi l’inici de la seva tramitació parlamentària.
Com explica David Bonvehí, actual director general d’Economia Social i Solidària, a través de diferents resolucions la Unió Europea ha definit quines són les característiques de les empreses socials i solidàries però ja que Catalunya en té la competència exclusiva, cal una llei pròpia que defineixi els criteris exactes i així es pugui posar en valor un teixit econòmic que “és important a casa nostra i no pas residual”. Un cop aprovada la llei, es complementarà amb un reglament que desenvoluparà aquests criteris i així es podrà fer un registre de les empreses socials de casa nostra perquè tant els consumidors com els ajuntaments que vulguin prioritzar la compra de béns i serveis d’aquestes entitats les tinguin clarament identificades.
La llei no inclou mesures de promoció específiques com beneficis fiscals o subvencions, explica Bonvehí, perquè per exemple les cooperatives, la majoria de les quals son empreses socials, ja tenen línies d’ajudes pròpies, però sí que vol ser un primer pas per articular i enfortir el sector.
Formació transversal
En el curt termini, la secretaria d’Economia Social i Solidària també vol posar èmfasi en l’àmbit formatiu perquè infants i joves aprenguin que hi ha una manera de fer economia que fa compatibles els números i els valors. Tot i destacar la importància de la càtedra d’economia social del Tecnocampus, el secretari general de l’àrea assenyala que “el model de separar aquest àmbit de la resta dels estudis no ha funcionat”, així que es treballarà perquè la formació sigui al més transversal possible. S’incidirà també en els col·legis professionals.