ECONOMIA
Les pimes gironines són més rendibles i competitives que la mitjana
La patronal publica l’estudi “La pime a Girona”
El president de PIMEC Girona, Pere Cornellà, destaca el fet d’abordar la productivitat ja que impacta en la capacitat de creixement
PIMEC Girona constata que les pimes de la demarcació són més competitives i rendibles que la mitjana del conjunt de Catalunya, però també alerta que cal millorar la productivitat del teixit empresarial. Aquestes conclusions se’n desprenen de l’estudi La pime a Girona, un document que desgrana les dades territorials de l’Anuari de la Pime Catalana 2024 que ha elaborat l’Observatori de la Pime de Catalunya. Aquest informe territorial, que analitza el període entre els anys 2021 i 2022, presenta els resultats de la quantificació de l’aportació de la pime al quadre macroeconòmic català en termes de nombre d’empreses, nombre d’ocupats i generació de Valor Agregat Brut (VAB), la qual cosa constitueix una aportació valuosa al coneixement de la nostra economia.
Pes de la construcció
Sobre les dades del document, el president de PIMEC Girona, Pere Cornellà, manifesta que cal estar alerta perquè la productivitat de les pimes gironines és inferior a la de la mitjana catalana i és una qüestió que cal abordar perquè “afecta directament la capacitat de creixement i adaptació de les nostres empreses”. Cornellà també assenyala que Girona és una demarcació amb un pes rellevant de la construcció tant pel que fa al número d’empreses i d’ocupats, amb un 13,4% de les pimes que generen el 9,8% de l’ocupació.
A l’informe es detalla que les pimes són l’actor empresarial preponderant a la demarcació, ja que el 99,6% són pimes, generant el 76,7% de l’ocupació. En aquest sentit, es destaca que a Girona hi ha un total de 63.570 pimes amb i sense persones assalariades, que ocupen 200.930 persones. En relació amb la rendibilitat econòmica, el director d’Estudis i Anàlisi Econòmica de PIMEC, Moisès Bonal, explica que a la província el valor és del 6,5% i al conjunt de Catalunya és del 6,4%. Pel que fa a la competitivitat, aquest indicador és més positiu quan més baix sigui el valor i, en el cas de Girona, és del 69,8% i a Catalunya del 72,5%. Un dels indicadors que estan per sota del conjunt del territori català és la productivitat, mesurada en VAB per treballador, que a Girona és de 50.054 euros i a Catalunya de 53.973 €. A més, el document elaborat per l’entitat indica que la taxa d’endeutament de les pimes gironines és del 42,8%, una dada inferior a la del conjunt del territori català (46,2%).
Sectors
En quant a l’anàlisi per a sectors, l’informe assenyala que el sector primari representa l’1,3% de les pimes i ocupa el 0,7% dels afiliats. El sector obté millors resultats en termes de rendibilitat i competitivitat, però no productivitat que al mateix sector al conjunt de Catalunya. És un sector amb una taxa d’endeutament una mica per sota la del sector al conjunt de Catalunya.
Pel que fa al sector industrial, l’informe destaca que representa el 8,8% de les pimes i un 18% de l’ocupació. El sector de pimes industrials a Girona obté bons resultats en termes de rendibilitat i de competitivitat, i, no tant en termes de productivitat. La seva taxa d’endeutament mitjana se situa una mica per sota la del sector de pimes industrials del conjunt de Catalunya.
En quant al sector de la construcció representa el 13,4% de les pimes i el 9,8% de l’ocupació. Comparat amb el mateix sector del conjunt de Catalunya els resultats són millors en termes de rendibilitat i de competitivitat, i similars en termes de productivitat. Es sector presenta una taxa d’endeutament lleugerament per sota la del sector al conjunt de Catalunya.
I pel què fa al sector dels serveis és el més gran, representant el 76,5% de les pimes i el 71,5% de l’ocupació. Comparat amb el mateix sector del conjunt de Catalunya els resultats són millors en termes de rendibilitat i competitivitat, però no en termes de productivitat. La taxa d’endeutament és força més petita que la del mateix sector al conjunt de Catalunya.