recerca
Catalunya és la tercera regió europea que capta més finançament per a recerca
Les empreses catalanes han captat 460 milions d’euros de finançament europeu en projectes de recerca i innovació durant els primers quatre anys de l’actual programa marc Horizon Europe. El balanç corresponent al període comprés entre els anys 2021 i 2024 situa Catalunya com tercera regió europea amb més fons captats per empreses en aquest tipus de projectes. Concretament, assoleix el 4% del total del finançament del programa, només per darrere de les regions de París (Île-de-France) i Munic (Oberbayern).
El conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, ha donat a conèixer les dades actualitzades de balanç durant una visita a Girona. Pel conseller Sàmper, aquestes dades reforcen “la importància de la transferència de coneixement per impulsar la transformació del teixit empresarial de Catalunya”. En aquest sentit, “que les empreses catalanes siguin capaces de destacar en un entorn tan competitiu és un bon senyal que ens encoratja a seguir fomentant l’aposta per la innovació a l’empresa”, ha afegit.
L’anàlisi d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, també indica que el volum de fons captats per les empreses catalanes representa més del doble del que pertocaria al país pel seu pes de població a la Unió Europea. De la mateixa manera, les 432 companyies que han captat aquests ajuts representen el 2,7% del total a la UE i situen Catalunya com la segona regió amb més volum d’empreses beneficiàries només per darrere d’Île-de-France.
La demarcació de Barcelona és la que concentra la majoria d’empreses beneficiàries dels fons provinents de l’Horizon Europe. Destaquen els projectes per a l’aplicació d’intel·ligència artificial, com els de l’empresa IRIS Technology Solutions (en total ha rebut 12,6 milions d’euros), els d’IQUADRAT Informàtica per aplicar la IA al núvol (8,2 milions d’euros) o PAL Robotics (6,6 milions d’euros) per integrar-la als seus dissenys robòtics.
A Girona destaquen els fons rebuts per la farmacèutica Hipra (amb quatre projectes finançats), l’empresa alimentària Noel o Kave Home, de decoració. Alguns dels projectes més rellevants se centren en àmbits com l’economia circular aplicada als processos industrials, el desenvolupament de vacunes per a diferents malalties o l’ús de la IA per a desplegar materials avançats en la construcció.
Entre les empreses de Tarragona, la conselleria subratlla el cas d’IDIADA, que ha rebut 9,8 milions d’euros per a seguir desenvolupant els seus projectes de testeig de seguretat a l’automòbil. També l’empresa Schwartz amb més de 5 milions d’euros per a innovació en el desplegament d’energia eòlica flotant optimitzada per a aigües profundes i diferents conques marines. Finalment, a Lleida destaquen els projectes d’Alcarràs Bioproductors per innovar en models de negoci que equilibren la quota de poder i benefici en la bioeconomia (239.200€). En la mateixa línia ha rebut fons Akis Research (217.750 euros). Mentre que Arantec Enginheria destinarà els 208.000 euros captats a la reducció integrada del risc de desastres per a esdeveniments climàtics extrems.
A escala estatal, Catalunya lidera de forma clara el rànquing de comunitats autònomes, tant per volum de finançament captat (el 32% del total a Espanya) com per nombre d’empreses beneficiàries (24,5%).
Prèviament a donar a conèixer aquestes dades, el conseller Sàmper ha visitat diverses empreses gironines (Concentrol, Friselva, Costa Brava Mediterranean Foods...) i ha estat rebut a l’Ajuntament de Girona, on ha mantingut una reunió amb l’alcalde de la ciutat, Lluc Salellas, per abordar temes de desenvolupament econòmic i col·laboració institucional.