La cimera de Washington comença avui amb un sopar a la Casa Blanca
Crisi econòmica
Els caps d'Estat i de govern dels països del G-20 (i altres convidats, entre els quals José Luis Rodríguez Zapatero) inicien aquest divendres amb un sopar a la Casa Blanca el debat sobre quina ha de ser la resposta a l'actual crisi econòmica mundial i sobre quines reformes cal fer en el sistema financer internacional a mig i llarg termini per evitar que es repeteixi una situació com l'actual.
La trobada s'inicia l'endemà de les previsions fetes per l'OCDE, que estima que Europa, els Estats Units i el Japó entraran en recessió l'any que ve, i de la negativa de George W. Bush de reinventar el capitalisme, tal com ha reivindicat de forma reiterada el president de torn de la UE, Nicolas Sarkozy.
Després del sopar, la cimera continuarà dissabte al matí en el National Building Museum de Washington. Està previst que se celebrin dues sessions plenàries de treball amb la participació de tots els líders després d'una protocol·lària foto de família. Després, el president nord-americà, George W. Bush, oferirà un dinar al qual també assistiran els ministres d'Economia. La cimera acaba a les tres de la tarda.
Un regulació en 100 dies
La Unió Europea assisteix a la cita, la primera d'una sèrie de conferències sobre la mateixa qüestió, amb l'objectiu d'imposar una més gran regulació en el sector financer en un termini de 100 dies. Per la seva banda, els Estats Units veuen aquesta reforma amb cautela, mentre que per als països emergents la prioritat és augmentar la seva representació en els òrgans de govern internacional com el Banc Mundial o el G-8.
Durant la cimera es debatrà també, a iniciativa del Regne Unit, la possibilitat de llançar una iniciativa conjunta d'estímul fiscal per combatre la recessió. Aquest pla és el que podria tenir un suport més important, perquè diversos països de la cimera ja han començat a prendre mesures en aquest sentit. Els EUA ja van aprovar a l'estiu un pla d'estímul fiscal i estan estudiant fer-ne un de nou. També el Japó, la Xina, el Regne Unit i Alemanya han anunciat programes de recuperació similars.
Sarkozy i Brown, instigadors
La iniciativa de convocar la cimera va ser del president francès, Nicolas Sarkozy, i del primer ministre britànic, Gordon Brown. Tots dos van dir que la cimera hauria de ser una reedició de la conferència de Bretton Woods, que el 1944 va dissenyar l'ordre financer de la postguerra i va crear el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Mundial (BM).