Economia

Brussel·les intenta auxiliar Zapatero contra els especuladors però Berlín insisteix que hi ha risc de contagi

El comissari d'Afers Econòmics critica els "falsos rumors" i demana "posar-hi límit" i la borsa espanyola modera les pèrdues. El president del Bundesbank i candidat a succeir Trichet al BCE no ho veu tan clar

Una de freda i una de calenta, totes dues procedents d'Europa. Brussel·les ha intentat auxiliar Zapatero aquest dimecres negant que la Unió Europea ni tan sols es plantegi cap rescat financer per a Espanya, però Berlín insisteix en el risc de contagi respecte de Grècia, un advertiment que ve del president del Bundesbank –el banc central alemany– i candidat a succeir Jean-Claude Trichet com a president del BCE.

Des de Brussel·les, el comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, ha donat aire a José Luis Rodríguez Zapatero, que ahir va haver de negar tot sol els rumors sobre la mala situació financera de l'Estat. Rehn ha criticat aquest dimecres els "falsos rumors" que es van propagar sobre la suposada preparació d'un ajut financer internacional per a Espanya.

Preguntat en roda de premsa sobre si l'executiu comunitari proposarà un mecanisme financer per a Espanya com el de Grècia, Rehn ha respost: "No, no ho proposarem perquè no hi ha cap necessitat de proposar aquesta assistència".

"Em pregunto si no hi ha límits a l'especulació sobre les informacions d'ahir relatives a una implicació del Fons Monetari Internacional en relació a Espanya", ha replicat el comissari.

"Tots hem de tallar aquests falsos rumors per no alimentar una especulació innecessària que està arribant a nivells gairebé d'eufòria en algunes places", ha advertit el comissari.

I ha repetit: "No, no ho farem, i no entenc com és que les notícies d'ahir van arribar fins i tot a alguns mitjans de comunicació respectables a Europa".

Weber no ho té tan clar
Tanmateix, paral·lelament Axel Weber, membre del consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) i president del Bundesbank, advertia que "hi ha l'amenaça d'un greu efecte de contagi per a altres membres de l'eurozona i l'augment de l'efecte negatiu de retroalimentació en els mercats de capitals". Weber s'expressava així davant del Parlament, on ha fet una intervenció en favor del pla de rescat i l'aportació del seu país, que ha justificat avisant que si Grècia anés a la suspensió de pagaments es generaria una seriosa amenaça per a l'estabilitat de la zona euro i un risc de "contagi" de les crisis a altres membres del bloc.

"El default de Grècia en l'actual situació de fragilitat suposaria un risc substancial per a l'estabilitat de la unió monetària i el sistema financer", ha puntualitzat.

El banquer alemany, principal candidat a succeir Trichet l'any que ve, ha assenyalat que Grècia "és incapaç per ella mateixa de sortir de la crisi" i ha destacat que el programa de rescat suposa l'única "opció raonable" davant de les actuals circumstàncies "excepcionals" per protegir l'estabilitat de l'eurozona.

Alhora, Weber ha reiterat la necessitat que Atenes se cenyeixi a les estrictes condicions imposades per a la concessió de les ajudes, que seran avaluades trimestralment, i ha subratllat que l'èxit dependrà de la capacitat del govern i els ciutadans de Grècia per fer front als reptes i adoptar les mesures pactades en el seu propi interès.

"Grècia rep una immensa mostra de confiança dels seus socis i de la comunitat internacional i ara té l'obligació de respectar els seus compromisos escrupolosament (...) Només així podrà recuperar la confiança dels mercats", ha conclòs.

Calma relativa a la borsa
Mentrestant, la borsa espanyola moderava les pèrdues. Tot i que en les primeres hores d'aquest dimecres, després del dimarts negre d'ahir, ha arribat a una caiguda del 3%, cap a les dotze el descens de l'Íbex 35 estava en un 0,5%, indici, per tant, de recuperació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.