Economia

Patronal i sindicats s'insulten en el compte enrere de la negociació de la reforma laboral

La Moncloa encara confia que hi hagi acord i hi aboca "esforços", però només esperarà "uns dies"

La patronal i els sindicats han intercanviat insults i retrets molt durs aquest divendres, quan ja es troben en el compte enrere que els portarà a la data límit per arribar a un acord sobre la reforma laboral. Segons el pacte que tenien les parts implicades, el termini s'acaba dilluns que ve, 31 de maig, tot i que si hi ha indicis d'entesa es podria allargar per tancar l'acord al llarg de la setmana que ve.

De fet, el govern espanyol encara manté les esperances de veure la patronal i els sindicats arribar a una entesa per evitar-se el paperot d'haver de fer la reforma per decret. El panorama d'avui, però, és força negre. El president de la comissió d'economia de la CEOE, José Luis Feito, ha qualificat aquest divendres "d'infantil i immadura" la posició de CCOO i la UGT, perquè han amenaçat amb una vaga general si el govern espanyol opta per tirar endavant la reforma per decret. El secretari general de la UGT, Cándido Méndez, al seu torn, ha acusat Feito de ser un "sicari" que intenta "fer inviable" i "afegir més dificultats" al procés del diàleg social, tot i que ha afirmat que "no aconseguirà" aquest objectiu.

Segons Feito, les manifestacions que els representants dels sindicats van fer aquest dijous en una roda de premsa conjunta "no estan a l'alçada de les circumstàncies" i demostren que els secretaris generals de la UGT i de CCOO "no són conscients de la responsabilitat que tenen ni de la situació econòmica en què viuen".

I Méndez, malgrat qualificar Feito de sicari, no ha volgut apujar més el to i ha afirmat que valorarà l'acord amb la patronal, si existeix, un cop es produeixi. Segons el secretari general de la UGT el pla d'ajustament del govern espanyol és "erroni" i alhora "ha generat un problema en el diàleg social", però ha volgut deixar clar que els sindicats "mantenen intacta" la seva voluntat d'assolir un "acord equilibrat".

Méndez ha fet aquestes declaracions abans de participar a l'assemblea de delegats sindicals de la funció pública que s'ha celebrat a la seu de la UGT. Pel secretari general, la decisió del govern espanyol de retallar el sou dels treballadors públics "vulnera l'acord" assolit el setembre de l'any passat amb els funcionaris. Per això ha recordat que, quan es va signar, la situació econòmica era pitjor que l'actual.

Amb aquests arguments ha defensat la vaga de funcionaris convocada per al dia 8, ja que es tracta de "defensar la dignitat' dels treballadors públics, que "són els que vetllen per la nostra seguretat, la salut, els que tenen cura dels avis i els que garanteixen l'ensenyament dels nostres fills".

"La UGT sap que cal retallar el dèficit, però seria més just fer-ho a través de la política fiscal i lluitant contra l'economia submergida, perquè el volum d'economia submergida de l'Estat equival cinc vegades la magnitud de l'ajustament" del govern espanyol, ha afegit.

Malgrat aquesta tensió, la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, encara insistia aquest divendres al migdia que espera que la reforma laboral sigui pactada per sindicats i patronals. "Si no podem arribar a un acord, el govern proposarà, després de consultar amb els grups, la reforma necessària, però volem aprofitar el temps que queda, Ens donem uns dies, pocs dies més. El govern s'esforçarà fins a l'últim instant per tenir un acord. Els agents socials estan asseguts a la [taula de negociació], i el govern ho segueix i ho impulsa, amb el ministre Corbacho", ha assegurat.

De la Vega, però, no ha volgut aclarir si hi intervindrà personalment el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. "El tema no és si hi intervé o no el president, que és una cosa que ell valorarà quan sigui el moment. El cas és que el govern fa esforços perquè creiem en el diàleg social, i perquè la reforma, que fa falta, tindrà més valor si és acordada", ha sentenciat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.