Economia

Zapatero accepta dialogar sobre la proposta de CiU de pacte per afrontar la crisi econòmica

Jordi Vilajoana reclama als socialistes en nom de la federació que busquin el consens amb totes les forces parlamentàries. El PP insta el mandatari espanyol a "deixar-se ajudar" per ells

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha acceptat aquest dimarts a la tarda la proposta de CiU per elaborar un pacte d'Estat destinat a afrontar la crisi i les repercussions que a nivell de credibilitat i de confiança té per a l'economia espanyola en el context internacional. El grup de CiU al Senat ha advertit, però, a Zapatero que els ciutadans no donen "confiança ni credibilitat" a l'actuació del govern i li ha reclamat que obri aquest gran acord al "conjunt de les forces polítiques" del país.

El portaveu de CiU al Senat, Jordi Vilajoana, ha reiterat en la sessió de control al govern la proposta plantejada ahir per la direcció de la federació nacionalista. Vilajoana ha advertit a Zapatero que la gravetat de la situació econòmica obliga "deixar les improvisacions". També ha reclamat menys "agressivitat parlamentària" perquè allò que cal són "solucions i un gran pacte d'Estat".

Viajoana ha recordat que el dèficit públic espanyol ha superat de molt les previsions oficials, gairebé un dos per cent, el creixement de l'atur i ha constatat que Espanya és l'únic integrant del G-20 que està en situació de recessió.

Zapatero ha valorat "positivament" la proposta de CiU i ha expressat la "disposició al diàleg" per part del govern espanyol i del Partit Socialista. Després d'acceptar que alguns dels indicadors de la situació econòmica espanyola (dèficit i atur) són negatius, ha reiterat el propòsit de restringir la despesa del govern "sense afectar la despesa social i la inversió en I+D".

El president del govern espanyol ha destacat la solidesa de les finances de la Seguretat Social en relació al sistema de pensions per desvincular-lo de la proposta de retardar l'edat de jubilació als 67 anys. "El fons de reserva l'hem situat en 60.000 milions d'euros quan el vam trobar en 15.000 milions", ha afirmat en al·lusió a la gestió del govern del PP. Zapatero ha insistit a atribuir els sotracs de la borsa d'aquests últims dies a què hi ha interessos a obtenir beneficis a curt termini dins el "procés de canvi en el sistema financer internacional i en el posicionament de les monedes".

"S'ha acabat la festa"
Anteriorment, el portaveu del PP, Pío García Escudero, havia interpel·lat Zapatero pels mals resultats de la seva política econòmica i la seva actitud, que havia "dilapidat" en sis anys "l'herència" rebuda del PP i l'ha instat a "deixar-se ajudar". El senador del PP ha etzibat al president del govern espanyol que "s'ha acabat la festa (...), el resultat són sis anys perduts", i ha conclòs, anticipant-se a l'oferta de CiU, amb unes paraules del líder del PP, Mariano Rajoy, en el debat sobre la situació econòmica el desembre passat: "quan s'apaguin les llums i s'hagi d'apretar les dents, l'únic que continuarà al seu costat seré jo".

Per la seva banda, el portaveu de l'Entesa al Senat, Jordi Aleu, ha demanat a Zapatero que busqui un acord amb les autonomies per facilitar la consecució de la reducció del dèficit públic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.