Economia

Els organitzadors del 13-D demanen locals als ajuntaments

Consideren que un consistori que no cedeixi un espai públic per a la consulta estaria vulnerant un dret fonamental que “hauria de ser denunciat”

La junta elec­to­ral naci­o­nal de la coor­di­na­dora per la con­sulta sobre la inde­pendència ha enviat aquest diven­dres un comu­ni­cat a totes les comis­si­ons orga­nit­za­do­res locals en el qual s'espe­ci­fica que "els ajun­ta­ments tenen el deure de posar a dis­po­sició de les enti­tats els espais ciu­ta­dans que nor­mal­ment es cedei­xen per acti­vi­tats cul­tu­rals i cíviques”.

El fet de no com­plir amb aquest deure, segons el text, supo­sa­ria un acte de dis­cri­mi­nació con­tra les enti­tats pro­mo­to­res que vul­ne­ra­ria el dret d'expressió i d'asso­ci­ació, ja que “un ajun­ta­ment no pot con­di­ci­o­nar el cedir un espai al fet de l'acte que es faci, això es feia en el fran­quisme, però no es pot fer en un règim democràtic”.

La junta elec­to­ral, que coor­dina Josep Cru­a­nyes, ha enviat aquest comu­ni­cat davant l'anunci fet per l'advo­ca­cia de l'estat espa­nyol, que diu que no actuarà davant la cessió d'espais muni­ci­pals per a la cele­bració de les con­sul­tes del 13-D. Això, segons Cru­a­nyes, “no fa res més que con­fir­mar la nos­tra inter­pre­tació” ja que l'advo­cat de l'estat cor­ro­bora que és un dret de les enti­tats i un deure dels ajun­ta­ments.

I és que, com diu el comu­ni­cat, "molts ajun­ta­ments, mal asses­so­rats, han negat espais públics, en una acti­tud poruga que posa de mani­fest el poc con­ven­ci­ment dels deu­res que tenen en una soci­e­tat democràtica". Per això, a la nota es remarca que “el deure muni­ci­pal hi és inde­pen­dent­ment que el con­sis­tori hagi apro­vat o no el suport a les con­sul­tes”.

La junta també espe­ci­fica que la cessió d'espais públics als ciu­ta­dans no s'ha de con­fon­dre amb el fet que "l'ajun­ta­ment podia ser impug­nat si es deia que s'orga­nit­zava la con­sulta com a con­sis­tori", com és el cas de la con­sulta d'Arenys de Munt el setem­bre pas­sat. Ales­ho­res es va impug­nar el suport ins­ti­tu­ci­o­nal a la con­sulta, però no es va posar en dubte la lega­li­tat de l'acció de les enti­tats pro­mo­to­res ni el fet que l'ajun­ta­ment cedís espais a una enti­tat per una acti­vi­tat ple­na­ment legal i legítima.

Final­ment, des de la junta elec­to­ral naci­o­nal es vol "insis­tir de nou que tota enti­tat orga­nit­za­dora de la Con­sulta pot exi­gir l'ús dels espais públics muni­ci­pals o de mate­ri­als com les urnes" perquè altra­ment el con­sis­tori esta­ria vul­ne­rant un dret fona­men­tal que “hau­ria de ser denun­ciat”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.