Economia

Economia

Buscant el nou préssec

La cooperativa de Cambrils prova l'aclimatació de 28 noves varietats de préssec, nectarina i préssec xato

El conreu davalla a causa del preu i la competència de Lleida

Baby Gold, May Crest o Royal Glory són noms que el con­su­mi­dor des­co­neix, tot i que aquests pro­duc­tes es poden tro­bar a la lleixa de la frui­te­ria cada dia. Algu­nes de les vari­e­tats de préssec i nec­ta­rina més freqüents han de com­pe­tir, cada any, amb l'apa­rició d'almenys una quin­zena de noves vari­e­tats. A més, cada mer­cat té les seves pre­ferències: men­tre al nord d'Europa volen préssecs petits, aquí fun­ci­o­nen els gros­sos i ver­mells. El mal­de­cap per als page­sos és asse­gu­rat.

Cam­brils és la prin­ci­pal pro­duc­tora d'aques­tes frui­tes al Camp. No obs­tant això, el con­reu està en regressió. Fa uns anys, la coo­pe­ra­tiva comer­ci­a­lit­zava uns 4 mili­ons de qui­los de préssec anu­als, però la mit­jana actual s'ha reduït fins als 2,5 mili­ons. Si bé el 30% dels socis encara con­reen préssec, en la pro­ducció de nec­ta­rina no supera el 5%. L'empresa, amb el suport de la Dipu­tació, ha posat en marxa una plan­tació de mitja hectàrea per pro­var l'acli­ma­tació de 28 noves vari­e­tats. La com­petència hi obliga. A Lleida, la pro­ducció repre­senta el 20% de l'esta­tal. “Quan anem allà, no sabem res. Hem que­dat enrere. En part perquè aquí podem fer de tot: oli­ves, cítrics, horta...Tenim més esca­patòries, però al final aca­bem al mateix lloc”, explica Car­les Mates, tècnic de l'ADV de la coo­pe­ra­tiva. Cam­brils ven vari­e­tats pri­me­ren­ques, menys pro­duc­ti­ves però més ren­di­bles, i des­tina el 70% a l'expor­tació euro­pea. “Volem ampliar les vari­e­tats i allar­gar la tem­po­rada. Ara tenim pro­ble­mes perquè arran de mar tenen massa humi­tat”. El préssec xato es paga qua­tre cops més car que altres vari­e­tats de préssec i els page­sos llei­da­tans s'hi han abo­cat.

La pròxima, la pla­te­rina

D'aspecte i sabor és sem­blant al préssec xato, però la pla­te­rina té la pell de la nec­ta­rina i per­met men­jar-la sense pelar-la. És molt sucosa i crui­xent, i se li augura l'èxit. A Cam­brils no se'n pro­du­eix. Pau Serra, pagès de Vinyols i els Arcs, asse­gura: “El pro­blema del préssec és el preu. Ens el paguen el mateix que fa 20 anys, a 0,40 cèntims”. Serra con­si­dera “interes­sant pro­var vari­e­tats noves”. A l'explo­tació fami­liar han plan­tat préssec durant 40 anys, però enguany només ha produït 100.000 qui­los. “Ani­rem cap als cítrics, perquè el préssec agafa mol­tes pla­gues i cada vegada ens per­me­ten fer menys trac­ta­ments”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.