Economia

La UE condemna l'actuació de l'Estat espanyol en l'opa d'E.ON per comprar Endesa

Justícia

La Comissió Europea ha guanyat la seva batalla judicial contra el govern espanyol per les condicions imposades a la fallida opa d'E.ON sobre Endesa.
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) ha aprovat una sentència que dóna la raó a Brussel·les i culpa el ministeri d'Indústria d'haver violat la legislació comunitària en negar-se a retirar les exigències a E.ON, com li reclamava la comissària de Competència, Neelie Kroes.

Indústria no només no les va retirar, sinó que, a més, va atrevir-se a imposar aquestes mateixes condicions a Enel i Acciona, desafiant Kroes a un nou pols en què ara la comissària té totes les de guanyar. La sentència de Luxemburg arriba més de dos anys després que l'energètica alemanya fes una oferta de compra sobre l'espanyola i quan ja fa onze mesos que va optar per retirar-la.

Incomplir les obligacions
La decisió del màxim òrgan judicial europeu, que no es pot recórrer, marca un abans i un després en les fusions energètiques transfrontereres, i crea una jurisprudència que reforça molt Brussel·les en el nou conflicte entre Kroes i el govern espanyol per l'opa d'Enel i Acciona.

"Espanya ha incomplert les obligacions que estableix el dret comunitari en no retirar determinades condicions imposades per les resolucions de la CNE i d'Indústria, declarades incompatibles amb el dret comunitari, en els terminis assenyalats", resol la sentència.

Indústria va exigir a E.ON, i exigeix ara al consorci de la pública italiana i la constructora espanyola, que mantinguin la marca Endesa durant almenys cinc anys, i que no venguin els actius de la companyia a les illes Balears, a les Canàries, a Ceuta i a Melilla; que comprin carbó espanyol i que informin el ministeri de qualsevol decisió que pugui comprometre la seguretat energètica. A més demanava que es mantingués la seu operativa a Espanya.

Brussel·les denuncia que imposar aquestes condicions és il·legal, perquè el govern espanyol infringeix així el dret de lliure circulació de capitals i mercaderies i el d'establiment i, a més, envaeix les competències absolutes que té la Comissió Europea d'autoritzar o no aquestes fusions transfrontereres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.