Economia

la crònica

Un marroquí, un polonès i una senyora amb bata

Una vaga general per als sindicats és com un casori, ha de ser un gran dia

És negra nit. No són ni dos quarts de sis, però els ascen­sors de l'edi­fici dels sin­di­cats de Girona no dóna l'abast per pujar i bai­xar tots els piquets. L'objec­tiu és rebre les últi­mes ordres i aca­bar-se de dis­tri­buir les des­ti­na­ci­ons on es con­tro­larà que només es facin els ser­veis mínims. Per l'hora tot­hom fa prou bona cara. El secret a aque­lla hora és que la majo­ria no ha pas­sat pel llit i així no poden fer cara d'ador­mits. Les visi­tes a algu­nes fàbri­ques per evi­tar l'entrada dels ope­ra­ris, el con­trol de repar­ti­dors de pro­duc­tes diver­sos i l'aero­port han cen­trat els esforços de les hores pre­ce­dents.

Això sí, a aquesta hora la dosi de cafeïna és alta­ment necessària. Tots els piquets van direc­ta­ment a una màquina de cafè. L'attrezzo no des­vir­tua la diada i òbvi­a­ment la màquina és d'un color “roig” intens. És aviat, molt aviat, però la qua­dri­lla que marxa cap a l'estació comença la jor­nada espe­rançada de mar­car el dia per a la història. Surt gent de Comis­si­ons cap a l'estació d'auto­bu­sos. Són en Mar­cel, en David, en Josep, en Pere, en Jordi, l'Ara­celi, la Mar­got, en Rafa, en Miquel, la Montse..., un repàs que trenca els tòpics sin­di­ca­lis­tes. Pocs bar­buts i una femi­nit­zació clara res­pecte a altres jor­na­des de vaga ante­ri­ors. Pro­ve­nen de mons molt dife­rents, des dels fun­ci­o­na­ris fins al sec­tor de la neteja o de la pas­tis­se­ria indus­trial. Abans d'arri­bar a l'estació, un camió des­car­rega pa. “No anem bé..., hi ha vaga gene­ral i hi ha gent que no ho sap”, excla­men. És clar, és un dia impor­tant per a un sin­di­cat. Una veu auto­rit­zada admet que és “com un casa­ment, perquè és l'inici d'un pro­jecte i ha de ser un gran dia”.

Fal­ten pocs minuts per a les sis i entra el pri­mer bus. Els piquets de CCOO i d'UGT s'abra­o­nen cap al con­duc­tor, que té pre­vist sor­tir uns minuts després cap a l'aero­port. Dema­nen la docu­men­tació per veure si és un bus de ser­veis mínims, però els sin­di­cats asse­gu­ren que no és així i que no es mourà de lloc. Això irrita la Simona i en Mario, una pare­lla cala­bresa de vacan­ces que ha d'aga­far un vol de retorn a Itàlia. S'indig­nen en veure que no sor­tirà el bus. Uns polo­ne­sos van pel mateix camí. “No hi ha nor­mes a les vagues a Espa­nya?”, es pre­gunta un. Es desentén de l'afi­ni­tat “polaca” que hi pot haver amb el poble català. Uns ale­manys i uns holan­de­sos opten per com­par­tir un taxi i repar­tir-se el cost. A pocs metres, l'estació de tren és buida. No hi ha cap tren pro­gra­mat i només algun des­pis­tat es veu sorprès en acce­dir-hi. Els piquets s'acos­ten al bar de l'estació que havia obert a pri­mera hora. Hi ha dos mos­sos esmor­zant i els piquets tenen el detall de dei­xar-los aca­bar. Després es fa una ronda per alguns dels bars més pro­pers perquè tan­quin i els pro­pi­e­ta­ris abai­xen una mica la per­si­ana men­tre seguei­xen tre­ba­llant. Van sor­tint els pocs busos de ser­veis mínims un cop en Yas­ser com­prova als papers que por­ten el segell del comitè, l'empresa i la Gene­ra­li­tat. Ell és un mar­roquí ori­gi­nari de Xauen. Som­riu amb el nou rol. “Un mar­roquí dema­nant papers als autòctons, quan sem­pre és la poli­cia qui me'ls demana a mi, els papers”, diu irònic i enri­o­lat. La tasca de con­trol a l'estació s'acaba a les nou i un dels piquets reco­neix que si han fet tan­car un parell de bars de la zona ara no tenen enlloc per fer el cafè, però es resig­nen. Es torna a la seu de Comis­si­ons per aga­far for­ces. Les cares ja pale­sen més can­sa­ment de les hores de vet­lla i cal una dosi de cafeïna amb gale­tes. Cal fer un repàs del comerç per inten­tar que tan­quin les boti­gues, amb escàs èxit. La volta ofe­reix una imatge insòlita. Els xiu­lets inces­sants des­per­ten la curi­o­si­tat d'una senyora gran a la can­to­nada del car­rer Nou. Una bata de color rosa xiclet abi­lla la mes­tressa, que veu pas­sar la comi­tiva amb una calma enve­ja­ble. Ja ho veuen. És la història d'un mar­roquí, un polonès i una dona amb bata. Podria ser l'inici d'un acu­dit o el títol d'un lli­bre d'en Sergi Pàmies, però és el relat de l'inici d'un dia de vaga gene­ral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.