Jubilats en peu de guerra

Els afectats per la crisi de Copalme demanen a la Generalitat que es faci càrrec dels diners que tenien estalviats a la cooperativa d'Almenar

Ni la coo­pe­ra­tiva por­cina Copalme és Madoff ni els 400 page­sos que hi han desat els estal­vis i la jubi­lació són mul­ti­mi­li­o­na­ris a la recerca del fons d'inversió més ago­sa­rat. Però les famílies afec­ta­des per la crisi de la coo­pe­ra­tiva d'Alme­nar (Segrià) se sen­ten tant o més esta­fats que qual­se­vol mul­ti­mi­li­o­nari de Wall Street i recla­men per a ells la mateixa medi­cina que els governs estan apli­cant a la crisi: que el sec­tor públic surti al «res­cat» i es faci càrrec dels diners que tenien dipo­si­tats a la secció de crèdit de la coo­pe­ra­tiva abans que aquesta fes fallida. Ahir, mig cen­te­nar d'afec­tats van fer una nova tan­cada a l'església d'Alme­nar i van rei­te­rar la seva demanda: que la Gene­ra­li­tat els avanci els diners que hi tenien en dipòsit just abans de la pre­sen­tació de l'expe­di­ent de con­curs de cre­di­tors, el febrer pas­sat.

Segons va expli­car ahir el por­ta­veu dels afec­tats, Josep Antoni Terés, la Gene­ra­li­tat hi està obli­gada, perquè la llei l'obliga a vet­llar i tute­lar les sec­ci­ons de crèdit de les coo­pe­ra­ti­ves. De moment, els afec­tats han acon­se­guit una reso­lució del Par­la­ment recla­mant al govern que pren­gui mesu­res. Però res més. Els afec­tats es reu­ni­ran el pro­per dia 29 de desem­bre amb repre­sen­tants del Depar­ta­ment d'Eco­no­mia i Finan­ces. Per si el govern té la temp­tació de ren­tar-se'n les mans, Terés va amenaçar ahir de fer pública la docu­men­tació que demos­tra­ria que la Gene­ra­li­tat sabia que exis­tien «irre­gu­la­ri­tats» en la secció de crèdit de Copalme, però la seva sanció emesa va ser només de falta lleu. Entre les quals, que Copalme tenia pagarés cadu­cats i que l'empresa dedi­cada al sacri­fici dels porcs, Codilma, pagava a Copalme en comp­tes de fer-ho direc­ta­ment al pro­duc­tor. Tam­poc no se sap res del fons de garan­ties que hi havia d'haver sobre el 50% dels diners posats a la secció de crèdit de l'enti­tat i que ara hau­ria de ser­vir per res­ti­tuir una part dels diners als estal­vi­a­dors.

Pèrdua de con­fiança

El cas de Copalme ha estat capaç d'unir els sin­di­cats Unió de Page­sos, JARC, ASAJA i URA­PAC, que ahir van fer una roda de premsa con­junta per llançar un avís al govern: si el govern no ajuda els afec­tats, es pot pro­duir una «pèrdua de con­fiança per part dels ciu­ta­dans» en el govern i en la manera com tutela aquest tipus d'ini­ci­a­ti­ves de crèdit i estalvi agrari. Els sin­di­cats temen que una mala gestió de la crisi en qüestió pro­vo­qui la reti­rada gene­ra­lit­zada d'estal­vis de les coo­pe­ra­ti­ves que tenen aquest tipus de ser­vei.

La tan­cada d'ahir a l'església d'Alme­nar és l'última d'una sèrie de pro­tes­tes que han anat rea­lit­zant els afec­tats de Copalme des del novem­bre. Entre altres acci­ons, han tallat l'accés de cami­ons a la coo­pe­ra­tiva, s'han mani­fes­tat davant la seu del govern a Lleida i davant del Par­la­ment a Bar­ce­lona, i durant el pont de la Puríssima van tallar la car­re­tera N-230, que va de Lleida a la Vall d'Aran i que passa pel mig d'Alme­nar.

Codilma, mala com­pra

Algu­nes fonts situen l'ori­gen dels mals de la Coo­pe­ra­tiva Lleida, el 2002. Va ser quan Copalme es va aven­tu­rar en la com­pra de Codilma, a Sant Esteve de Llémena (Gar­rotxa), amb una part de l'acci­o­na­riat, fins que va ser-ne soci majo­ri­tari, apro­fi­tant els pro­ble­mes econòmics de l'escor­xa­dor gironí. Però tot i un procés dur d'ajus­ta­ment, després de l'aco­mi­a­da­ment de 79 per­so­nes, les pèrdues de Codilma han afec­tat greu­ment l'eco­no­mia de Copalme, que s'ha que­dat sense liqui­di­tat. El febrer va pre­sen­tar con­curs de cre­di­tors per 33 mili­ons d'euros.

Estalvis «congelats»

La presentació de concurs de creditors de la cooperativa porcina Copalme, ara fa onze mesos, va motivar que un miler de persones que tenien els seus estalvis ingressats a la secció de crèdit de la cooperativa es trobessin de sobte que no hi podien accedir. Són uns 400 socis els que hi tenien quantitats importants de diners, ja que hi tenien ingressada la nòmina, la jubilació, o bé que, amb el temps, havien aconseguit un gruix d'estalvis important o tramitaven alguna hipoteca fent servir la cooperativa com a banc. Aquests socis sumen bona part dels sis milions d'euros de la secció de crèdit que han quedat «congelats». Ara ho tenen tot congelat. Alguns tenien dipositats a Copalme 80.000 i fins i tot 100.000 euros, segons ha explicat el portaveu del grup d'afectats. El malestar d'aquestes persones, la majoria jubilades de més de 70 anys, s'ha agreujat davant de la sospita que els gestors de Copalme van retirar els seus diners de la secció de crèdit de la cooperativa sense avisar els altres socis poc abans de la presentació del concurs de creditors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.