Economia

economia

La reducció de la quota de tonyina roja no satisfà

La mesura, que suposa una reducció del 4% de la quota de pesca, no satisfà ni els empresaris ni els grups conservacionistes

En les aigües catalanes, s'hi podran pescar un total de 673 tones

L'acord de la Comissió Internacional per la Conservació de les Tonyines de l'Atlàntic (ICCAT, segons les sigles en anglès) no ha satisfet ni empresaris ni conservacionistes. L'ICCAT ha acordat, després de deu dies de reunió a París, rebaixar 600 tones la quota de pesca de tonyina vermella al Mediterrani i al nord de l'Atlàntic. La reducció és d'un 4% i suposa passar de les 13.500 a les 12.900 tones. El director del grup Balfegó, principal empresa tonyinaire amb seu a l'Ametlla de Mar, Juan Serrano, ha lamentat la retallada. Ha manifestat que l'empresa accepta la decisió però hi mostra el seu desacord: “Al final hem d'acabar pagant-ho nosaltres i per això estem una mica molestos”.

Per altra part, la representant de Greenpeace Celia Ojeda ha qualificat la decisió d'insuficient: “S'hauria de prohibir totalment la pesca o, com a molt, establir una quota de 6.000 tones”.

D'aquestes 12.900 tones anuals, a l'Estat espanyol, n'hi pertoca el 18,62%. A Catalunya, per la seva part, es pot pescar el 28% de la part reservada a l'Estat espanyol. Això implica que, si abans a les aigües catalanes s'hi podien pescar 704 tones de tonyina, ara la quantitat es redueix a 673 tones.

Mentre els empresaris accepten amb crítiques l'acord, els ecologistes estan indignats perquè consideren que amb la reducció de la quota de pesca no n'hi ha prou. A Greenpeace, Celia Ojeda reclama que es prohibeixi totalment la pesca de tonyina vermella fins que l'espècie es recuperi. En cas que s'estableixi una quota de pesca, afegia Ojeda, “aquesta hauria de ser inferior a les 6.000 tones”. El Fons Mundial per a la Naturalesa (el World Wild Fund, WWF) alerta que la sobreexplotació i que la “mala gestió” en el control de la pesca encara posen en perill la supervivència de la tonyina vermella a l'Atlàntic i el Mediterrani.

Rosa Aguilar, ministra de Medi Ambient, Rural i Marí, però, estava satisfeta de mesura: “estarà acompanyada dels mecanismes de seguiment necessaris per assegurar l'estricte compliment [de la norma de l'ICCAT]”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.