Economia

nuclear

el procés de selecció d'una seu per al magatzem de residus

Els contraris al cementiri porten a la justícia la seva lluita contra la sitja nuclear

Demanen a la fiscalia de Tarragona si hi ha motius per impugnar la candidatura d'Ascó i amenacen de fer servir en qualsevol cas la via administrativa si s'escull la Ribera

Una volta més de cargol en la pressió anticementiri per dissuadir l'Estat de la temptació d'ubicar el magatzem nuclear a Ascó, oficialment el segon candidat darrere de Zarra. Membres de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) van entregar ahir a Tarragona, escenificant el seu salt a la justícia, una petició d'investigació perquè el ministeri fiscal determini si les “irregularitats” que la plataforma ha denunciat durant el mes de desembre podrien ser motiu d'impugnació de la candidatura riberenca. L'argumentari de la CANC comença amb la presumpta incompatibilitat d'Adolf Barceló –professor de la URV– per exercir de membre independent del comitè assessor del procés de selecció d'una seu per al magatzem temporal centralitzat (MTC), per la seva connivència amb el president de l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC), Marià Vila d'Abadal, avalador d'Ascó –també de Yebra (Guadalajara)– i amb qui Barceló comparteix despatx d'advocats a Reus. “Que s'investigui si la participació de Barceló en el comitè hauria contribuït a l'omissió de factors rellevants sobre els terrenys que ofereix l'Ajuntament d'Ascó [per posar-hi l'MTC]”. Les omissions a què es refereix la CANC són bàsicament dues: la no-disponibilitat immediata de 12 de les 29 hectàrees presentades; i la proximitat dels terrenys tant al nucli urbà d'Ascó com a la subestació elèctrica de l'actual planta nuclear i a la C-12 (eix de l'Ebre), per on circulen mercaderies perilloses.

Barceló, fins al 2008

L'ombra de Barceló, però, no sembla que pugui ser tan allargada perquè va dimitir com a vocal del comitè l'agost del 2008, segons ha confirmat ell mateix. Per tant, un any i quatre mesos abans d'obrir-se el procés final de presentació i selecció de candidatures, si bé bastant després d'obrir-se oficialment (l'any 2006) el procés. Els contraris al cementiri insisteixen que la dimissió de Barceló no figura en cap acta oficial del comitè i que la comissió interministerial que tutela tot el procés ho va afegir al seu web oficial (www.emplazamientoatc.es) “només després que nosaltres féssim la denúncia”, va replicar el portaveu de la CANC, Sergi Saladié. Els contraris al cementiri també recorden que l'AMAC té la seu al mateix despatx compartit per Vila d'Abadal i Barceló. De tot plegat demanen l'opinió penalista del fiscal, si bé ja ho qualifiquen d'“èticament i moralment reprovable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.