Economia

opinió

L'oportunitat eòlica

L'any passat l'energia eòlica va permetre a l'Estat estalviar l'emissió de 20,6 milions de tones de CO2

Darrerament s'han donat a conèixer dos informes molt rellevants que, sens dubte, poden ajudar a aclarir les idees sobre els avantatges de generar la nostra energia amb fonts autòctones, renovables, netes i inexhauribles com és el cas de l'eòlica. Es tracta del segon informe sobre el canvi climàtic a Catalunya i de l'informe sobre l'impacte macroeconòmic del sector eòlic a Espanya l'any 2009. En el primer document apareixen dades tan significatives com que, entre els anys 1950 i 2008, la temperatura mitjana anual a casa nostra s'ha incrementat a un ritme de 0,21ºC per dècada. Pel que els ecosistemes, tal com ara els coneixem, i la nostra manera de viure, estan en risc.

El segon informe destaca el paper que juga l'energia eòlica en la lluita per combatre l'escalfament global, substituint l'electricitat d'origen fòssil, la qual emet gasos d'efecte hivernacle, per una de renovable que no deixa cap mena de residus al medi ambient. Només durant l'any passat l'eòlica va fer estalviar a l'Estat espanyol l'emissió de 20,6 milions de tones de CO2. Una quantitat que també es pot traduir en un estalvi de 1.541 milions d'euros en drets d'emissió.

I és precisament aquesta característica d'energia autòctona la que possibilita un impacte socioeconòmic extraordinari pel territori. Segons el darrer informe mencionat, el sector eòlic ocupa gairebé 36.000 persones directament o indirectament.

Però malgrat l'evidència aclaparadora, encara se senten de tant en tant veus que confonen el colesterol amb la gana i que sobreposen el (subjectiu) impacte paisatgístic que provoquen els aerogeneradors als seus avantatges associats. Un d'aquests, per exemple, és el de la reversibilitat, tal com s'ha demostrat amb el desmantellament del parc eòlic de Roses, on no queda rastre de la passada existència del parc.

Malgrat que ja són 834 MW eòlics els que avui tenim en servei a Catalunya, encara estem força lluny del que un país modern i avançat com el nostre ha de poder generar amb una energia neta com la del vent. Els propers anys, però, veurem com es va avançant en aquest camí, i el que ens hem de plantejar és si volem un sector industrial que crea ocupació de qualitat, ajuda a reduir la nostra dependència energètica i mitiga els efectes del canvi climàtic o si continuar comprant combustibles fòssils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.