Economia

Un gegant amb molt mala fama

Tepco, propietària de les dues nuclears afectades pel sisme, ha perdut el 49,96 % del valor de les accions des de divendres

El 2002 va admetre que havia amagat 29 incidents en centrals els anys vuitanta i noranta

El 2007, una de les sevesinstal·lacions va alliberar radioactivitat després d'un terratrèmol menor

Un comunicat de Moody's, una de les grans agències de qualificació de deute, informava dilluns que “el darrer incident, i l'anterior terratrèmol de Chuetsu-Oki (2007), indiquen que el negoci de gestionar plantes d'energia nuclear al Japó té un risc molt més alt del que fins ara s'havia calculat”.

L'agència advertia així que estava revisant la nota de la propietària de les dues nuclears (I i II) de Fukushima Daiichi, el gegant Tokyo Electrical Power (Tepco) –és la quarta companyia productora d'electricitat més gran del món–, i que podria rebaixar l'actual valoració d'AA2. Al mateix temps, Moody's es plantejava una revisió de caràcter més estructural, en el sentit que calia repensar si els riscos que hi ha al Japó permeten aplicar l'escala tradicional AA a les empreses propietàries.

Sacsejada als mercats

Si a primera hora de la tarda d'ahir les notícies per a Tepco, i per al Japó i la comunitat internacional resultaven una mica més esperançadores, ja que s'assegurava que els nivells de radioactivitat als voltants de la zona afectada baixaven, els mercats, i no només Moody's, llançaven missatges molt preocupants pel que fa al futur de Tokyo Electrical Power. En tancar ahir a la tarda el Nikkei 225, i des del moment en què es va registrar la sacsejada divendres, les accions de la companyia han caigut un 49,96%.

Massa gran per caure

El relatiu avantatge per a Tepco és que pertany al grup dels anomenats to big to fail, és a dir, massa gran per permetre que s'enfonsi. Tepco gestiona 17 reactors nuclears al Japó i produeix prop del 40% de l'energia elèctrica que s'hi produeix.

L'estimació del valor de les tres nuclears que té Tepco és de 61.600 milions d'euros. En comparació amb els actius, calculats en 114.464 bilions d'euros, no sembla gaire. Però cal recordar que les dues centrals de Fukushima Daiichi estan aturades. Els incidents més greus s'han registrat a la número 1; a la 2, després del terratrèmol, es van aturar els quatre reactors. En qualsevol cas, els danys en una i altra, i les reparacions, si es porten a terme –o el desmantellament i el trasllat– podrien allargar-se mesos o anys.

La reputació de Tepco no és bona, a més. El 2007, el terratrèmol de Chuetsu-Oki (6,6 graus en l'escala de Ritchter) va afectar l'altra nuclear de la companyia, la més gran del món, a Kashiwaki-Kariwa. Per primera vegada després d'un sisme, es va alliberar radioactivitat. Es van trigar dos anys a tornar-la a posar en marxa.

El 2002, Tepco va admetre que havia amagat informació a l'organisme que vetlla al Japó per la seguretat de les nuclears, ja que no havia declarat 29 incidents entre final dels anys vuitanta i els noranta a les seves instal·lacions.

Els dubtes que ara hi ha són, si més no, comprensibles. Tant pels riscos que implica per a la població com per al futur de l'empresa. A final de l'any passat, Tepco llançava una operació de captació de fons per valor de 3.900 milions d'euros i el mes passat afirmava que pagaria 184.000 milions d'euros pel 12% de les accions d'Egco, una companyia tailandesa productora d'energia. Ara tot això caldrà revisar-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.