Una quinzena de tractors es concentren a Verdú per protestar pel preu de les expropiacions del Segarra-Garrigues

El responsable de la permanent comarcal de la Segarra d'UP, Ramon Vilaseca, ha explicat que tant a la zona dels Plans de Sió com a la Segarra i a l'Urgell, els pagesos afectats pel Segarra-Garrigues estan molt desil·lusionats perquè si d'entrada el canal havia de portar «riquesa i esperança», ara estan veient com se'ls complica el futur amb les incerteses sobre el preu que costarà l'aigua, la imposició de les Zones Especials de Protecció de les Aus (ZEPA) i el preu a què es paguen les expropiacions.

Vilaseca ha recordat que el procés d'expropiació «forçós» de la CHE afecta molts dels futurs regants del Segarra-Garrigues i comporta una valoració de les terres totalment inferior al seu preu real. Segons Vilaseca, malgrat actualment les terres estan valorades com a secà, en un futur seran de regadiu i per tant s'haurien de valorar a partir d'aquesta darrera premissa. Així mateix, ha assenyalat que es va començar pagant a 60 cèntims el metre quadrat a la zona d'Oliola (Noguera) i que al màxim que han arribat és a 90 cèntims, quan des del sindicat creuen que el preu just seria de 2 euros el metre quadrat.

En aquest sentit, un pagès afectat per les expropiacions, Joan Sanbola, ha lamentat que a la zona on el canal i la carretera C-14 es creuen, les expropiacions de finques per la carretera es paguin a 1,90 euros el metre quadrat i pel canal a 0,90. Segons UP, el que està oferint la CHE per les expropiacions dels terrenys no és gens just perquè en conjunt només representa un 1% del pressupost global de l'obra.

A més a més, Vilaseca ha demanat que es valori la importància del cultius que hi ha en una zona com la de Verdú, bàsicament vinya i oliveres, que es veuran molt perjudicats i també poden ser objecte de perjudicis quan es comencin a desenvolupar les obres. Vilaseca ha afegit que de moment la CHE no ha acceptat negociar res al respecte i ha recordat que fa temps que demanen reunir-se amb els caps d'aquest organisme i també d'Aquaebro.

UP assegura que ja hi ha més de 300 expedients del canal acumulats al jurat d'expropiació. Així mateix, confien que la gent es continuarà «plantant» davant aquests preus, de la mateixa manera que s'ha fet a Verdú, on l'ajuntament ja va col·laborar amb els afectats evitant una primera jornada d'aixecament d'actes d'expropiació. Malgrat en aquesta segona jornada que té lloc aquest dimarts es preveu que cap de la setantena d'afectats de Verdú vagin a signar, els expedients tiraran endavant cap al jurat d'expropiació que serà el qui finalment decideixi a quan es pagaran les expropiacions.

Per últim, Vilaseca ha alertat que el pitjor de tot plegat és que molts pagesos afectats per les expropiacions també estaran afectats per les ZEPA la qual cosa voldrà dir que malgrat perdin terres per la construcció del canal, quan aquest estigui en funcionament, no podran regar perquè tindran les finques en zones protegides.

Els pagesos s'han concentrat a Verdú des de quarts de nou del matí. La protesta s'ha desenvolupat sense cap tipus d'incidència i els Mossos d'Esquadra només han aparegut al principi per assegurar-se que els concentrats no tenien previst portar a terme cap tipus de marxa lenta amb els tractors. Així mateix, els pagesos han aprofitat l'avinentesa per fer un esmorzar col·lectiu d'arengades amb pa torrat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.