economia
La Generalitat invertirà un 40% menys a la demarcació
La inversió real del sector públic a les comarques gironines se situa en uns 130 milions d'euros, i encadena dos anys seguits de caiguda
El 63% recau en l'àrea metropolitana
La Generalitat preveu una inversió d'uns 130 milions d'euros a la demarcació de Girona, segons es preveu en els pressupostos, xifra que representa un 40% menys respecte de l'any passat, quan es va situar en uns 210 milions. El 2010, a més, la caiguda en inversions també va ser d'aproximadament un 40%, de manera que s'encadenen dos anys amb caigudes importants. Aquest fet ha estat criticat pels sindicats, que consideren que es retrocedeix a uns nivells d'inversió del 2007.
En les dades d'inversió no s'hi ha inclòs la comarca de la Cerdanya, i en el cas de les comarques del Baix Empordà i del Gironès, la xifra d'inversions no inclou les despeses consolidables, és a dir, les que es duen a terme mitjançant empreses públiques com ara GISA, REGSA i Regsega.
En total, les despeses d'inversió que es fan a través d'aquestes empreses sumen, arreu de Catalunya, 632.615.516 euros, que s'han restat també de la despesa no comarcalitzada, és a dir, les inversions que afecten més d'una comarca i que per tant no poden computar en un àmbit concret, com és el cas de la construcció d'una carretera. En total, les inversions no comarcalitzades pugen a 379.853.323 euros.
El 63,9% és metropolità
Al conjunt de Catalunya, la inversió real del sector públic és de 1.849 milions, dels quals, el 63,9% es destinaran a l'àmbit metropolità, el 12,6% a l'àmbit de Ponent, i en tercer lloc pel que fa a inversió, però a molta distància, hi ha les comarques gironines, amb un 7% del total. El quart lloc en inversions correspon a les comarques centrals (6,3%), seguit del Camp de Tarragona (4,9%), les Terres de l'Ebre (3%) i l'Alt Pirineu i Aran, amb un 2,2%.
Algunes inversions
Entre les inversions previstes hi ha 1.667.492 euros per a la construcció del parc de bombers de Llançà, 1 milió i mig per a la segona fase del CEIP Joaquim Vallmajó de Navata, i una xifra similar per a l'obra del CEIP Sant Sebastià-ZER Requesens de Sant Climent Sescebes. Al Baix Empordà, que és la comarca on es preveu més inversió, també es destinaran 1,3 milions per a I'IES Puig Cargol de Calonge, i de gairebé 4 milions per a l'IES Ridaura de Castell-Platja d'Aro. Altres inversions en centres escolars són al CEIP Pi Verd de Palafrugell i el CEIP Vilarromà de Palamós. L'Agència Catalana de l'Aigua també preveu executar obres d'endegament de la riera de Calonge per valor de 3 milions d'euros. També destaquen els 8 milions en el desdoblament de la C-31 de Castell-Platja d'Aro a Palamós.
El nou hospital d'Olot
A la Garrotxa es preveuen 10,5 milions per al nou hospital d'Olot i obres a diverses escoles, mentre que al Gironès destaquen diverses obres i equipaments al Trueta (més de 4 milions). A la comarca de la Selva, entre les inversions previstes es destinaran 1.465.974 euros per a l'ordenació d'accessos a la C-63 entre Lloret i Vidreres, fases de construcció de diverses escoles, com ara el CEIP Joaquim Vallmajó de Navata, i obres al port de Blanes, com ara el nou dic d'abric i l'ampliació del port pesquer, que pugen a 5.558.637 euros.