Fitch treu importància al deute autonòmic en la qualificació d'Espanya
L'agència de mesurament de riscos assegura que la situació financera de l'Estat està lluny de les de Grècia, Portugal i Irlanda
La perspectiva negativa sobre el deute espanyol es deu, segons l'agència, a la situació del sector immobiliari i de la construcció i al fort endeutament de les famílies
L'agència de mesurament de riscos Fitch ha restat importància al pes que suposa el deute autonòmic en la perspectiva negativa que manté sobre el deute espanyol, encara que ha reconegut que es tracta d'un “tema calent” que el país ha d'abordar amb fermesa.
Durant unes jornades sobre banca i deute celebrades aquest dijous a Madrid, el director de l'àrea de deute sobirà d'aquesta agència, Douglas Renwick, ha assenyalat que el pes del deute autonòmic en el conjunt de l'Estat és molt petit, i ha assegurat que Espanya es troba efectivament lluny dels altres països perifèrics de la Unió Europea, com Grècia, Portugal i Irlanda.
El mes de març passat Fitch va mantenir en AA+ la seva estimació sobre el deute espanyol, encara que va rebaixar la seva perspectiva A negativa i va advertir sobre una possible rebaixa davant les dificultats del país per fer front als seus compromisos crediticis. Espanya, segons ha subratllat Renwick, manté la perspectiva negativa encara que per motius molt diferents que altres països. En el cas espanyol, aquesta perspectiva negativa es deu a la situació del sector immobiliari i de la construcció i al fort endeutament de les famílies, mentre que a Grècia, Portugal i Irlanda els problemes se centren en el sector financer i en el sector públic.
L'analista de Fitch considera que Espanya no es va poder preparar adequadament per a una crisi que “ningú va ser capaç de preveure”, encara que ha indicat que sí que hauria pogut prendre abans algunes de les mesures fiscals i estructurals que ja s'han posat en marxa.