Economia

La contraportada

Vermell i amb pedigrí

Un vitivinicultor del Penedès fa el primer xarel·lo vermell de la història, que ja ha guanyat una medalla d'or, malgrat que el Consell Regulador no el pot acollir sota el seu paraigua

Fa uns anys el Con­sell Regu­la­dor de la Deno­mi­nació d'Ori­gen Penedès va ini­ciar el camí per con­ver­tir el xarel·lo en la seva vari­e­tat de referència. Com que el Penedès històrica­ment ha estat reco­ne­gut com a terra de blancs, el xarel·lo ràpida­ment va tro­bar el seu lloc i els millors ela­bo­ra­dors es van posar a tre­ba­llar aquesta vari­e­tat per treure'n el màxim ren­di­ment des del punt de vista qua­li­ta­tiu. Blancs enve­llits, blancs joves, caves i licors de xarel·lo han com­ple­tat les car­tes de vins aquests últims anys sota el parai­gua de la DO Penedès, fent pas­ses enda­vant per gua­nyar pres­tigi com a marca col·lec­tiva. Enmig d'aquest procés, la DO Penedès va orga­nit­zar, fa dos anys, un congrés sobre el xarel·lo. Allà s'hi van reu­nir page­sos, pro­duc­tors, ela­bo­ra­dors i científics. I tots van coin­ci­dir que el xarel·lo era una vari­e­tat espe­ci­al­ment arre­lada al Penedès, rústica i que garan­tia aro­mes espe­ci­als a vins i caves. D'entre tots, n'hi va haver un que va voler recor­dar una vari­e­tat que sem­pre s'havia con­reat al Penedès i que feia anys havia que­dat arra­co­nada per dei­xar lloc als caber­net i char­don­nay de torn: era el xarel·lo ver­mell. Aquest gra rosat, que garan­tia els matei­xos aro­mes i fins i tot més mati­sos que el xarel·lo blanc, però tenia un pro­blema. El xarel·lo ver­mell no és una vari­e­tat reco­ne­guda per la DO Penedès. Des del Con­sell Regu­la­dor diuen que hi ha molt pocs ceps d'aquesta vari­e­tat i que encara s'han d'aca­bar d'ana­lit­zar les coin­cidències i diferències genètiques entre el xarel·lo ver­mell i el blanc (ho ha de fer l'Incavi). Men­tres­tant, però, el cer­vell dels inno­va­dors no para de pen­sar. El setem­bre pas­sat, Josep Mit­jans, viti­vi­ni­cul­tor del Penedès, pro­pi­e­tari de vins i caves Loxa­rel, va fer un pas més i amb la breu collita de xarel·lo ver­mell que té a la seva finca va fer una mace­ració de dues set­ma­nes del gra sen­cer i va acon­se­guir un blanc ver­mell sor­pre­nent, que va bate­jar com a LXV. No és un rosat, no és un blanc. És un xarel·lo ver­mell. Fa uns dies va gua­nyar una meda­lla d'or en el con­curs Inter­na­ti­o­nal Wine Cha­llenge de Hong Kong. La para­doxa? Doncs que LXV es va haver d'embo­te­llar com a vi de taula perquè la DO Penedès no va poder empa­rar sota el seu parai­gua un pro­ducte tan inno­va­dor. Mit­jans no és l'únic que té ceps de xarel·lo ver­mell, al Penedès. Què en fan els altres? Doncs el cullen, el bar­re­gen amb el blanc i l'eti­que­ten sense cap pro­blema com un Penedès d'aquests que fan gua­nyar pres­tigi a la marca col·lec­tiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.