Economia

La crisi fa augmentar fins a 81 dies el pagament de les pimes

Un estudi concreta que el principal problema amb què topen les petites i mitjanes empreses des de fa un parell d'anys és la gestió dels cobraments als clients i els pagaments als proveïdors

Un estudi elaborat a partir de 500 petites i mitjanes empreses (pimes) de diversos àmbits productius i majoritàriament situades a l'Alt i el Baix Empordà exposa, entre altres qüestions, que la crisi ha fet augmentar notablement els terminis de pagament als proveïdors. De mitjana, les pimes paguen les factures en 81 dies, gairebé el doble del que triguen els clients a pagar-los els serveis. Aquest termini, però, augmenta considerablement en quatre dels set sectors analitzats: la construcció, en què es triga fins a 126 dies a satisfer els proveïdors, els tallers mecànics (108 dies), el comerç a l'engròs (98 dies) i el transport (91 dies).

L'estudi ha estat elaborat per la consultoria TAX, situada a Figueres però que té 73 oficines repartides per tot l'Estat i amb una cartera de clients de més de 30.000 empreses, principalment pimes. N'ha escollit 500 de tot Catalunya, de les quals la meitat són a les comarques gironines. L'estudi, realitzat per Albert Güibas, recull dades dels comptes de resultats dels anys 2009 i 2010, i les empreses s'han agrupat en set sectors: comerç detallista (100 empreses), comerç a l'engròs (114 empreses), construcció (57 empreses), hotels (64), restaurants (71), tallers mecànics (33) i transports (61).

D'aquests sectors els més afectats han estat la construcció i el transport, tot i que l'anàlisi conclou que les empreses que aguanten la crisi han tingut un benefici zero en els darrers dos anys, i també detecta una tendència creixent a maquillar la comptabilitat per aconseguir crèdits, especialment entre les empreses més petites.“Una empresa que té més envergadura ho té més difícil, però per exemple a un comerç detallista li és molt fàcil modificar els comptes”, ressalta el president de TAX, Joan Gironella. La falta de liquiditat de les empreses ha fet que la gestió del flux de caixa, que és la disponibilitat financera o de tresoreria, es consideri clau en aquests moments en què s'han congelat les inversions.

LA XIFRA

121
dies
de mitjana és el que tarden a pagar els proveïdors les petites i mitjanes empreses del sector de la construcció.

Les claus: prudència i planificació

L'estudi elaborat per TAX té com a objectiu mostrar la situació econòmica i financera actual de la petita i mitjana empresa, un camp poc explorat pels estudis, a diferència dels que fan consultores que analitzen empreses de grans dimensions. L'objectiu és que aquest estudi esdevingui una eina d'utilitat per a les empreses, que s'hi puguin veure reflectides i es comparin amb l'empresa model del seu sector d'activitat, per poder ajustar condicions.

El president de TAX, Joan Gironella, explica que els seus clients no estan al marge de les conseqüències de la crisi econòmica. “En els darrers dos o tres anys els beneficis dels nostres clients han caigut entre un 25% i un 30%”, comenta. Els especialistes consideren que en l'època actual les empreses han de seguir una estratègia de manteniment amb una bona gestió de les partides i adaptar l'estructura als costos. “Prudència i planificació a llarg termini són clau per al futur de l'empresa. Sempre tenint en compte que l'entorn socioeconòmic és canviant”, expliquen Gironella i Güibas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.