Gran angular

Compres públiques amb valor

El sector biotecnològic reclama que les administracions tinguin en compte la innovació en les seves adquisicions

Les particularitats del sector fan necessari accions d'impuls i suport
El director de Genoma España avança que llançaran un programa de compres

GP Pharm és una com­pa­nyia bio­tec­nològica cata­lana espe­ci­a­lit­zada en el desen­vo­lu­pa­ment de sis­te­mes d'alli­be­ració de fàrmacs, que ha començat a comer­ci­a­lit­zar un medi­ca­ment propi con­tra el càncer de pròstata. La firma té en marxa 11 pro­jec­tes de recerca de nous fàrmacs, que espe­ren comer­ci­a­lit­zar al llarg dels cinc anys vinents i per als quals estan dedi­cant molts esforços inver­sors.

Amb seu a Gavà i planta de pro­ducció a Sant Quintí de Medi­ona, dóna feina a un cen­te­nar de per­so­nes, la gran majo­ria amb titu­lació supe­rior. Van començar amb una vin­tena de tre­ba­lla­dors en plan­ti­lla i els han mul­ti­pli­cat per cinc en pocs anys. Les pers­pec­ti­ves és con­ti­nuar crei­xent a bon ritme i fer-ho des del Baix Llo­bre­gat.

Aquesta aposta pel ter­ri­tori, per la inno­vació i l'ocu­pació d'alta qua­li­fi­cació no és cap plus quan entra en un con­curs de sub­mi­nis­tra­ment a l'admi­nis­tració cata­lana o espa­nyola. “Hem de com­pe­tir per ven­dre a la nos­tra admi­nis­tració amb els gegants far­macèutics com si ens trobéssim en les matei­xes con­di­ci­ons, quan no és així”, diu Alberto Bueno, direc­tor gene­ral de GP Pharm. És evi­dent que la capa­ci­tat finan­cera que un grup mul­ti­na­ci­o­nal té fa a les peti­tes bio­tec­nològiques cata­la­nes febles en aquest “com­bat”.

La patro­nal d'empre­ses cata­la­nes Cata­lo­ni­a­Bio a prin­cipi de maig va pre­sen­tar una pro­posta per donar armes al tei­xit bio­tec­nològic català. Es tracta d'un pro­grama per fomen­tar la com­pra pública de tec­no­lo­gia inno­va­dora (CPTI) en el sec­tor bio­tec­nològic català. Cata­lo­ni­a­Bio pro­posa que la Gene­ra­li­tat es com­pro­meti a des­ti­nar entre un 5% i un 10% del seu pres­su­post actual a la com­pra de pro­duc­tes i ser­veis inno­va­dors. Anto­nio Pari­ente, pre­si­dent de Cata­lo­ni­a­Bio, explica que el que pre­te­nen és que hi hagi una política pro­ac­tiva de com­pra pública, perquè d'aquesta manera es dota l'admi­nis­tració de solu­ci­ons més avançades i alhora és un ins­tru­ment de foment de la inno­vació per a les empre­ses bio­tec­nològiques cata­la­nes.

PRO­DUC­TES ‘AD HOC'.

La CPTI hau­ria d'apor­tar a la indústria bio­tec­nològica la pos­si­bi­li­tat de de-sen­vo­lu­par pro­duc­tes o ser­veis ad hoc per a l'admi­nis­tració i por­tar-los al mer­cat ja desen­vo­lu­pats. “L'admi­nis­tració també se'n bene­fi­cia perquè pro­mou un sec­tor estratègic i ofe­reix millo­res als pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris i al sis­tema”, diuen.

Pari­ente entén que l'admi­nis­tració, a l'hora de pren­dre les deci­si­ons de com­pra, ha de posar més atenció a la inno­vació i a quin tipus d'empresa està fent la com­pra pública.

En prin­cipi, la ini­ci­a­tiva té un marc legal favo­ra­ble, amb una llei de l'any 2007 sobre con­trac­tes del sec­tor públic, on l'R+D rep un trac­ta­ment espe­cial.

Les pri­me­res pas­ses les va fer a l'octu­bre del 2010 el Minis­teri de Ciència i Inno­vació, que va incloure la CPTI en la seva estratègia esta­tal d'inno­vació en el lide­ratge. En la recent pre­sen­tació de la revista del Depar­ta­ment d'Eco­no­mia i Conei­xe­ment, Nota d'Eco­no­mia, dedi­cada a la bio­tec­no­lo­gia en l'eco­no­mia del futur, Rafael Camacho, direc­tor de Genoma España, una fun­dació del sec­tor públic esta­tal dedi­cada a l'impuls del desen­vo­lu­pa­ment tec­nològic i la trans­ferència de conei­xe­ment en el sec­tor bio­tec­nològic, va avançar que el CDTI, un cen­tre públic ads­crit al Minis­teri de Ciència i Inno­vació, està a punt de treure un pro­grama nou sobre com­pra pública de tec­no­lo­gia inno­va­dora. “Ens ser­virà per edu­car la demanda de què és com­pra pública de tec­no­lo­gia inno­va­dora”, expli­cava Rafael Camacho en la seva inter­venció cele­brada al Parc de Recerca Biomèdica de Bar­ce­lona.

La pro­posta de Cata­lo­ni­a­Bio no és gens menys­pre­a­ble si es té en compte el valor de tenir un sec­tor bio­tec­nològic fort a Cata­lu­nya, que a l'any 2008 (les dar­re­res dades dis­po­ni­bles) va aug­men­tar un 13% la inversió en R+D+I i la tendència és que con­tinuï aug­men­tant. A més de les 65 empre­ses pura­ment bio­tec­nològiques, n'hi ha més de 200 rela­ci­o­na­des amb el sec­tor, de les quals 70 són far­macèuti­ques, 105 de tec­no­lo­gies mèdiques i 25 de química fina.

A més a més, les par­ti­cu­la­ri­tats del model de negoci de la bio­tec­no­lo­gia fan més neces­sa­ris els impul­sos des de les admi­nis­tra­ci­ons. Per una banda, perquè, com que es tracta d'un sec­tor rela­ti­va­ment recent, les fir­mes (la majo­ria cre­a­des després de l'any 2000) són de dimensió molt petita i han de com­pe­tir en un mer­cat glo­bal. Per altra banda, perquè les ele­va­des exigències en inversió que reque­reix la recerca en nous medi­ca­ments amb uns retorns a llarg ter­mini fan que l'accés al finançament sigui molt com­pli­cat amb les fonts tra­di­ci­o­nals.

ALTRES SEC­TORS.

En àrees com ara el de la gestió del temps i la con­ci­li­ació fami­liar i labo­ral fa temps que estan recla­mant una estratègia simi­lar per incor­po­rar d'una vegada can­vis. “Cal­dria que el govern donés més punts en els con­cur­sos públics a les empre­ses que hagin cer­ti­fi­cat l'apli­cació de mesu­res de con­ci­li­ació i per ser empre­ses fami­li­ar­ment res­pon­sa­bles”, expli­cava Núria Chinc­hi­lla, fun­da­dora i direc­tora del Cen­tre Inter­na­ci­o­nal de Tre­ball i Família de l'IESE, a una entre­vista publi­cada a L'Econòmic. No és la pri­mera vegada que ho pro­po­sava, fa temps que ho ve pre­di­cant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.