Economia

El CSN té un mes per analitzar la continuïtat nuclear d'Ascó

L'ens comença a estudiar tota la documentació que ha presentat el titular de la central per renovar la llicència d'explotació fins al 2021

La planta ha estat enguany en el punt de mira

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha començat a estudiar tota la documentació que l'any passat li va enviar el titular de la central nuclear d'Ascó, l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), per demanar la renovació de la llicència d'explotació –el permís vigent se li esgota l'1 d'octubre– fins al 2021. El ple del CSN té fins a l'1 de setembre per elevar un informe al Ministeri d'Indústria en què l'ens regulador farà la seva valoració sobre la continuïtat dels dos reactors de la planta riberenca. L'informe tan sols és vinculant en cas d'oposar-se a la renovació. Si és favorable, només és preceptiu, i aleshores serà el ministeri qui tindrà un mes per donar llum verd o no a la pròrroga.

Si bé ANAV va fer la sol·licitud avalada per una inversió rècord en operació i manteniment durant el 2010 (més de 90 milions d'euros), amb la previsió de superar-la durant el 2011 (més de 110 milions), no és menys cert que el primer semestre ha estat especialment complicat per als gestors d'Ascó. Ascó I ha acumulat fins a tres anomalies, és a dir, successos de nivell 1, quan en els tres anys anteriors no se n'havia produït cap d'aquesta rellevància. I per acabar-ho d'adobar, el jutjat de Gandesa ha imputat dos excaps i un responsable actual de la central arran d'una denúncia de la fiscalia de Medi Ambient de Tarragona per la fuita de partícules del 2007, catalogada com a nivell 2. Tot plegat, en el context de la crisi nuclear generada pel greu accident de Fukushima i a pocs mesos que s'esgotés el permís d'explotació, ha situat Ascó en el punt de mira dels ecologistes, que ja han atiat una campanya en contra de la renovació del permís, i fins i tot del CSN, que ha fet diverses inspeccions específiques a la planta i que, segons han revelat alguns consellers, tindrà en compte els darrers successos a l'hora de ser exigents amb la capacitat de la central per operar amb seguretat fins al 2021.

Moviment de terrenys

El CSN també ha demanat una revisió de la previsió de moviments dels terrenys en què està instal·lada la planta per als propers deu anys i, de fet, el titular s'hi va comprometre, incloent-hi una modificació del manual de vigilància d'Ascó II davant dels efectes de l'aixecament del terreny fins al 2040.

Just en aquesta data s'acabaria la vida útil –determinada políticament– de la central. Encara que ANAV va llançar a finals de l'any passat el repte d'operar fins al 2060, i poc després el govern estatal va evitar la referència als 40 anys en la llei d'economia sostenible, el posterior accident del Japó o el replegament nuclear d'Alemanya, juntament amb l'acumulació d'incidents, pesen ara més sobre el futur nuclear d'Ascó, si bé en circumstàncies normals l'Estat li hauria de concedir la renovació per continuar generant energia.

LA XIFRA

90
milions
d'euros va invertir ANAV en operació i manteniment durant el 2010 a la central d'Ascó.

LA DATA

1.10.2021
Seria
la data en què s'esgotaria el termini de la renovació de la llicència a la central nuclear riberenca.

LA XIFRA

3
successos
de nivell 1, catalogació que eleva el risc de la majoria d'incidents (0), hi ha hagut enguany a Ascó.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.