Economia

Empreses

Noves tecnologies

ICG s'obre a Orient i els EUA per créixer més

En tres anys, el 90% dels ingressos de la multinacional lleidatana provindrà del mercat internacional

L'empresa va ser la primera del món a comercialitzar pantalles tàctils com a punts de venda

Ven a grans cadenes del sector comercial i l'hostaleria

“No pretenem ensenyara caminar a ningú, però sí que oferim innovació per fer-ho tot més fàcil”

Andreu Pi, president d'ICG Software, és un home feliç. L'empresa que va crear el 1985 funciona a tot drap i ja és un referent mundial en aplicacions per a tot tipus d'establiments comercials i d'hostaleria a partir de la patent de pantalles tàctils en punts de venda. A més, acaba d'estrenar una espectacular seu central a Torrefarrera, al Segrià, i amplia la seva internacionalització als Estats Units i l'Orient, un dels objectius de la companyia. Per si no fos prou, ICG no necessita, ara per ara, suport financer extern i ha pogut afrontar les seves inversions amb fons propis.

Pi ja té nous projectes al cap. “No els diré, però, perquè som referents en el nostre sector i la competència ens segueix de prop per copiar-nos”, explica mig rient. No obstant això, Pi alerta que el 2012 tornaran a revolucionar el mercat amb productes nous i innovacions tecnològiques. És més, segons el president de l'empresa, “ICG és ara una mitjana empresa, però, en tres o quatre anys, la tindran en compte arreu del món, i d'una manera important”.

El secret d'aquesta empresa lleidatana és de manual: innovació constant i internacionalització, a més d'intangibles com ara la il·lusió i la constància, segons el seu president.

El 2010 va facturar 10,3 milions d'euros i el 60% dels ingressos provenien del mercat internacional. Pel màxim responsable de l'empresa, l'objectiu és arribar a una quota del 90% en dos o tres anys, i deixar el 10% restant per al mercat interior.

Ja són desenes d'empreses i grans cadenes de distribució i venda comercial els clients que usen la tecnologia d'ICG, i també del sector hoteler i de la logística. Pi ho xifra en unes 6.500 unitats de maquinari, i més de 12.000 llicències de programes de gestió empresarial. ICG juga amb dos avantatges clars. D'una banda, les seves aplicacions s'adapten com un guant a qualsevol negoci, per diversitat, facilitat i, sobretot, per l'alta fiabilitat. De l'altra, la segona gran aposta és la de vendre la tecnologia a altres companyies, de manera que moltes empreses usen les patents de maquinari i programari d'ICG sota la denominació d'altres marques. Aquesta estratègia els ha permès arribar a tot el món en un temps rècord. “No pots controlar tot el món, però sí arribar a acords per accedir a grans mercats”, explica Pi. Hi afegeix que “grans marques mundials fabriquen hardware, però no tenen software i ICG els ho facilita tot plegat”. És a dir, l'empresa comercialitza productes estandarditzats: la Hiopos, per exemple, una caixa registradora moderna amb pantalla tàctil que ha estat un èxit mundial, és autoinstal·lable i d'ús molt fàcil, i petits, mitjans i grans establiments l'han adquirit arreu.

Encara un altre avantatge de la multinacional, present ja a més de 50 estats dels cinc continents, és que tant les aplicacions com el maquinari, part del qual el fabrica a Taiwan, l'adapten a la llengua i la fiscalitat de cada lloc. “Així tenim feta una feina de fa anys a la qual molts encara no hi han arribat”, sosté Pi. Els seus programes ja estan traduïts a més de dotze llengües. “No pretenem ensenyar a caminar a ningú, però sí que oferim innovació per fer les coses senzilles i amb fiabilitat”, sentencia.

Museu únic

La seu d'ICG a Torrefarrera disposa de 3.150 m² de superfície i, a més d'oficines, sala d'exposicions, tallers, magatzem i espais d'R+D+i, també s'hi ha habilitat un museu únic, el museu del càlcul, en què es repassa amb un centenar de peces com la humanitat ha sumat, restat, multiplicat i dividit amb l'ajuda de tot tipus d'eines –des de les sumèries i els àbacs, 3.200 i 1.000 anys abans de Crist respectivament, fins a les calculadores més rudimentàries o sofisticades d'avui–, a partir de reproduccions i peces de col·leccionista que Pi ha anat adquirint amb els anys. L'espai s'obrirà a grups reduïts d'alumnes i a visites concertades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.