Gran angular

DE MEMÒRIA

Els secrets ‘catalans' de documents wikileaks

Encara avui, al segle XXI, la platja on desembarcaren les forces de la Generalitat (un batalló de 350 homes) té un nom inequívoc: és la Catalan Bay. Com és sabut, però, Gibraltar no esdevingué una base dels aliats (fet que hauria donat una part de la seva sobirania a la Generalitat) sinó una base britànica

L'orga­nit­zació docu­men­ta­lista Wiki­le­aks ha fet pública, entre moltíssi­mes altres infor­ma­ci­ons secre­tes o con­fi­den­ci­als, una llista amb els 300 punts o empre­ses de tot el món que l'entorn del govern dels Estats Units d'Amèrica con­si­dera estratègica­ment vitals per a la bona marxa dels EUA i de la soci­e­tat humana del pla­neta Terra.

Tres d'aquests 300 punts o ins­tal·laci­ons estratègics estan loca­lit­zats a la península Ibèrica. Els ibèrics con­tribuïm, doncs, amb un 1% a la segu­re­tat dels EUA. Aquests tres punts són: Gibral­tar, el gaso­ducte Magrib-Europa i Grífols.

Gibral­tar. La des­co­berta del caràcter estratègic de l'estret de Gibral­tar és tan antiga com la nave­gació a la Medi­terrània. Ara, la idea de fer una base naval potent a redós del Penyal és moderna. Foren els ali­ats de 1702, és a dir, Angla­terra, Holanda, Àustria i Cata­lu­nya, els que deci­di­ren con­que­rir l'àrea del Penyal, la clau de pas de l'estret. El 4 d'agost de 1704, una esqua­dra ali­ada, coman­dada per Jordi de Hes­sen-Darms­tadt, vir­rei de Cata­lu­nya des del 1698, con­querí Gibral­tar. I el príncep Jordi dels cata­lans n'esde­vingué gover­na­dor.

Encara avui, al segle XXI, la platja on desem­bar­ca­ren les for­ces de la Gene­ra­li­tat (un batalló de 350 homes) té un nom inequívoc: és la Cata­lan Bay. Com és sabut, però, Gibral­tar no esde­vingué una base dels ali­ats (fet que hau­ria donat una part de la seva sobi­ra­nia a la Gene­ra­li­tat) sinó una base britànica.

Així i tot, els cata­lans d'aquell moment històric acon­se­gui­ren crear, el 1709, la Com­pa­nyia Nova de Gibral­tar, amb, al cap­da­vant, els Feliu de la Penya de la ciu­tat de Mataró. El seu objec­tiu era esca­par del mono­poli comer­cial donat per la Corona hispànica en exclu­siva al port de Cadis.

Als dar­rers temps, l'IPECC, l'Ins­ti­tut de Pro­jecció Exte­rior de la Cul­tura Cata­lana, ha esta­blert rela­ci­ons amb el govern de Gibral­tar, i el príncep Jordi de Hes­sen, mort a Bar­ce­lona, ha estat recor­dat a la mateixa església (els Jose­pets de Gràcia) on se cele­bra­ren els seus fune­rals i fou enter­rat.

MEG o PDF Pipe­line. El gaso­ducte inau­gu­rat el 1996 que trans­porta el gas natu­ral des dels jaci­ments de Hassi R'Mel, al Sàhara algerià, fins a Europa pas­sant pel Mar­roc, el fons de la Medi­terrània i Anda­lu­sia, té dos noms ofi­ci­als. Un és: Magreb-Europe Gas Pipe­line, MEG. L'altre és: Pedro Duran Farell Pipe­line, PDFP. El nom ori­gi­nal, pro­po­sat per Algèria i l'empresa gasista Sona­trach, és aquest segon. Dient-ne ‘Duran Farell', els alge­ri­ans van voler home­nat­jar l'engi­nyer i empre­sari català que va ini­ciar l'explo­tació del gas del subsòl saharià, que era l'home que els va donar suport des d'abans que fos­sin inde­pen­dents el 1962, i que, des del pri­mer moment, va optar pel traçat del gaso­ducte final­ment adop­tat.

L'empresa EMPL, Europe-Magreb Pipe­line, pro­pietària i ges­tora del gaso­ducte, és for­mada per l'alge­ri­ana Sona­trach, la cata­lana Gas Natu­ral, la mar­ro­quina SNPP i la por­tu­guesa Trans­gas. Cata­lu­nya, doncs, a més de donar el nom al gaso­ducte, hi té una impor­tant par­ti­ci­pació empre­sa­rial.

Grífols. Els Labo­ra­to­ris Grífols van néixer el 1940, a Bar­ce­lona. Però el Dr. Grífols Roig ja havia creat el 1910 l'Ins­ti­tut Cen­tral d'Anàlisis Clíniques. Des de molt aviat es van espe­ci­a­lit­zar en la fabri­cació de deri­vats del plasma san­guini, per bé que també inves­ti­guen i pro­du­ei­xen en altres línies. A poc a poc han esde­vin­gut un gran pro­duc­tor euro­peu d'hemo­de­ri­vats, i, final­ment, després de l'absorció d'empre­ses com­pe­ti­do­res, en un dels pri­mers pro­duc­tors mun­di­als. Fins al 2006, Labo­ra­to­ris Grífols no va cotit­zar a borsa, i, des de 2008, és una de les empre­ses inclo­ses en l'Ibex 35.

L'interès estratègic de Grífols deriva de la seva xarxa mun­dial d'obtenció de plasma, de les inno­va­ci­ons introduïdes en la pro­ducció d'immu­no­glo­bu­li­nes d'ús intra­venós i d'hemo­de­ri­vats, i de la seva xarxa de dis­tri­bució comer­cial, que abasta hos­pi­tals i cen­tres mèdics euro­peus, ame­ri­cans, del sud-est asiàtic, japo­ne­sos i aus­tra­li­ans.

Breu: en la con­fi­gu­ració dels tres punts estratègics de la península Ibèrica és patent la presència d'algun dels ele­ments més dinàmics de la soci­e­tat cata­lana.

Institut Barraquer

L'Institut Barraquer d'Oftalmologia, situat, des de 1934, al carrer Muntaner de la ciutat de Barcelona, hauria pogut formar part perfectament dels 300 llocs del planeta que el govern nord-americà considera bàsics. Des de molt abans, però, els Barraquer havien aconseguit perllongar el bon funcionament dels ulls dels homes –i, doncs, de la visió- gràcies, especialment, a les tècniques d'eliminació de cataractes. Des de 1964, hi ha un altre Institut Barraquer a Bogotà (Colòmbia).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.