Gran angular

La competitivitat també requereix talent

L'informe Innovation Union Competitiveness Report 2011 indica que l'Estat espanyol està en condicions d'arribar al 3% de despesa en R+D respecte al PIB, objectiu fixat per la Unió Europea per al 2020, però per fer-ho caldria un increment notable de la mitjana de la despesa anual respecte als anys anteriors, especialment en l'àmbit empresarial. Un dels grans dèficits de l'economia espanyola rau en la gran distància entre la inversió empresarial en R+D espanyola i l'europea. La tendència actual fa pensar que Espanya, sense un fort impuls, es quedarà en un 2,2% o per sota a causa de la crisi econòmica

Aho­res d'ara, ningú no dis­cu­teix la importància cab­dal de can­viar els pro­ces­sos i objec­tius d'empre­ses i ser­veis per fer l'eco­no­mia del país més com­pe­ti­tiva. Un fac­tor que pot fer les empre­ses més com­pe­ti­ti­ves és la reducció de l'estat del benes­tar. Una reforma del sis­tema que reduís retri­bu­ci­ons i bene­fi­cis soci­als tin­dria, a curt ter­mini, un efecte directe sobre la nos­tra eco­no­mia ja que reper­cu­ti­ria dis­mi­nuint el cost de pro­ducte o ser­vei i els faria inter­na­ci­o­nal­ment més atrac­tius en un moment en què la demanda interna és baixa i el trac­tor econòmic més sòlid és la demanda inter­na­ci­o­nal.

La com­pe­ti­ti­vi­tat depèn només del cost si els pro­duc­tes o ser­veis ofe­rei­xen pres­ta­ci­ons anàlogues, però quan hi ha valor afe­git, també depèn del quo­ci­ent pres­ta­ci­ons/cost, allò que deno­mi­nem qua­li­tat/preu.

Tant la reducció de cost de pres­tació de ser­vei o pro­ducció de pro­ducte com les noves pres­ta­ci­ons o les matei­xes del ser­vei o pro­ducte depe­nen de la capa­ci­tat d'inno­var, en procés o en pro­ducte, i per això el gran interès d'admi­nis­tra­ci­ons i empre­ses per afa­vo­rir la inno­vació. Amb tot, la inno­vació no és quel­com que es pugui intro­duir mit­jançant un dis­curs o un decret, reque­reix alguna cosa més i, nor­mal­ment, els efec­tes de les mesu­res en favor de la inno­vació no tenen efec­tes imme­di­ats i només és a mitjà ter­mini que es comen­cen a veure els resul­tats.

D'aquí l'interès que té poder seguir les tendències en sèries i fer com­pa­ra­ci­ons inter­na­ci­o­nals que per­me­tin veure si les polítiques adop­ta­des pels dife­rents governs com­por­ten millo­res de com­pe­ti­ti­vi­tat. Un docu­ment ade­quat per fer-ho és l'informe Inno­va­tion Union Com­pe­ti­ti­ve­ness Report 2011 que ela­bora anu­al­ment la Comissió Euro­pea. Malau­ra­da­ment, l'informe tracta la situ­ació dels estats i no ens per­met veure amb detall la situ­ació de Cata­lu­nya, dife­rent en algu­nes coses del com­por­ta­ment mitjà espa­nyol. En cer­tes coses estem millor, però no tenim prou eines polítiques i econòmiques per desen­vo­lu­par com­ple­ta­ment les nos­tres poten­ci­a­li­tats.

L'informe indica que l'Estat espa­nyol està en con­di­ci­ons d'arri­bar al 3% de des­pesa en R+D res­pecte al PIB, objec­tiu fixat per la Unió Euro­pea per al 2020, però per fer-ho cal­dria un incre­ment nota­ble de la mit­jana de la des­pesa anual res­pecte als anys ante­rior, espe­ci­al­ment en l'àmbit empre­sa­rial. Un dels grans dèficits de l'eco­no­mia espa­nyola rau en la gran distància entre la inversió empre­sa­rial en R+D espa­nyola i l'euro­pea. La tendència actual fa pen­sar que Espa­nya, sense un fort impuls, es que­darà en un 2,2% o per sota a causa de la crisi econòmica.

Amb tot això sol no seria sufi­ci­ent. L'informe també diu que per col·locar-se en el bon camí Espa­nya hau­ria de fer can­vis estruc­tu­rals i dis­po­sar d'una eco­no­mia més inten­siva en conei­xe­ment. També el nom­bre de tesis doc­to­rals rea­lit­za­des és molt baix, pro­ba­ble­ment per la manca d'ajuts públics per a la seva rea­lit­zació i per l'escàs valor que dóna als doc­tors el mer­cat de tre­ball. Així i tot les publi­ca­ci­ons científiques estan a un nivell rela­ti­va­ment bo en nom­bre i quan­ti­tat, però tant inves­ti­ga­dors com empre­ses ocu­pen una posició mar­gi­nal dins les xar­xes euro­pees de coo­pe­ració en ciència i tec­no­lo­gia. També el nom­bre de publi­ca­ci­ons con­jun­tes entre els inves­ti­ga­dors de l'estat i els d'altres països és encara baix.

L'informe indica que hi ha senyals de millora en la con­nec­ti­vi­tat inter­na­ci­o­nal de les noves gene­ra­ci­ons. Posa com a exem­ple les xar­xes d'estu­di­ants d'Eras­mus i els bene­fi­ci­a­ris de les beques Marie Curie. El 2009, Espa­nya va ser el 4t país recep­tor de bene­fi­ci­a­ris de beques Marie Curie. Igual­ment cita que Espa­nya també va tenir al 2010 una ele­vada taxa d'èxit en les sub­ven­ci­ons de l'Euro­pean Rese­arch Coun­cil, amb 13 Advan­ced Grants i 23 Star­ting Grants. Convé des­ta­car que 7 Advan­ced Grants i 13 Star­ting Grants van anar a Cata­lu­nya. Aques­tes dades mos­tren que l'entorn de recerca de Cata­lu­nya és bas­tant com­pe­ti­tiu a Europa.

La part nega­tiva, en el cas de Cata­lu­nya, és que l'any 2011 ja es va fer palès l'efecte d'haver supri­mit al 2007 el pro­grama per atreure inves­ti­ga­dors joves (ICREA Júnior) que tan bons resul­tats havia produït. Pro­ba­ble­ment la cap­tació de recur­sos encara es reduirà més perquè això no s'ha cor­re­git i la crisi no fa pre­veure que es faci aviat.

A banda de les mesu­res de caire fis­cal i labo­ral, per millo­rar la com­pe­ti­ti­vi­tat és urgent dis­po­sar de pro­gra­mes de cap­tació de talent jove, finançar la for­mació de doc­tors i fomen­tar la incor­po­ració de doc­tors a l'empresa i valo­rar-los pro­fes­si­o­nal­ment. Sense enri­quir el sis­tema amb capi­tal humà d'alta qua­li­fi­cació i incor­po­rar-lo a l'empresa el canvi és difícil.

Fomentar la recerca

La missió de l'European Research Council és fomentar la recerca de màxima qualitat a Europa a través de fons competitius basats en l'excel·lència i donar suport la recerca d'avantguarda en tots els àmbits.

Els Advanced Grants s'adrecen a investigadors que ja s'han establert com a líders d'un grup de recerca independent.

Els Starting Grants ofereixen l'oportunitat a joves investigadors de convertir-se en líders d'un grup de recerca independent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.