Maresme
El pèsol de Llavaneres s'avança pel bon temps
La joia gastronòmica de Sant Andreu de Llavaneres, el pèsol garrofal, és present a les taules un mes abans del que és habitual. La bonança climàtica d'aquest hivern ha permès als agricultors començar a recollir el producte a mitjan gener. “És una situació excepcional, però que en cap cas ens farà allargar la temporada”, explica Joan Mora, un de la mitja dotzena de productors d'horta que conreen aquesta varietat. Segons comenta, el pèsol és amic del fred i el bon temps ha provocat que les plantes creixin més ràpidament, però que hi hagi menys tavelles. “Ara hem d'esperar que no ens glaci, perquè amb els pèsols tan a punt una gebrada ens faria molt de mal”, assenyala, tot i que admet que el producte es podrà anar collint “com a màxim fins a final de març, quan en anys anteriors s'allargava fins a l'abril”. Llavaneres vol donar impuls al pèsol garrofal remarcant-ne la diferència amb el pèsol de la floreta, del qual la comarca també fa promoció. “És molt més dolç”, destaca Joan Mora. Des de l'àrea de Promoció Econòmica de Llavaneres s'està treballant en la difusió del producte en els àmbits nacional i internacional.