món
L'estatut avançat del Marroc
En un moment difícil per a tothom però més difícil encara per als països mediterranis per la inquietud que suscita la inacabada Primavera Àrab i poc després que el rei del Marroc propiciés un canvi polític significatiu segons les propostes que va formular en el seu discurs del 9 de març del 2011, amb els canvis constitucionals aprovats pel referèndum de l'1 de juliol i culminat en les eleccions del 25 de novembre per dotar-se d'un nou govern, Europa es mostra molt interessada perquè el Marroc sigui exemple d'evolució cap a la democràcia i la sensatesa sense caure en els fanatismes religiosos que s'han produït en alguns països àrabs.
Fruit d'aquest interès, la Comissió Europea va concedir, aquest 24 de febrer, 91 milions d'euros en favor del Marroc per tirar endavant l'estatut avançat acordat al país alauita el 2008 i que es va anar concretant en el pla d'acció que es va aprovar el 2010 en la cimera entre la UE i el Marroc que va tenir lloc a Granada pel significatiu impuls del Grup d'Amics del Marroc liderat per Espanya i França.
D'altra banda, recentment s'han aprovat el nou acord pesquer amb el Marroc i el nou acord de lliure canvi. El primer permet sortir de la parada tècnica a pesquers andalusos i canaris, mentre que el segon, com a conseqüència de l'ampliació considerable de l'abast de les concessions agrícoles, ha generat un cert malestar dels agricultors espanyols més afectats per la potencial competència dels productes mediterranis marroquins.
En aquest context resulta significatiu que el primer viatge a l'exterior del president Mariano Rajoy es fes al Marroc, i resulta també significativa la missió empresarial catalana que, encapçalada del president de la Generalitat de Catalunya, ha estat al Marroc aquesta setmana.
És curiós que els dies de la missió hagin coincidit amb la presa de possessió d'un marroquí del càrrec de secretari general de la Unió pel Mediterrani al barceloní Palau de Pedralbes. El marroquí Fathallah Sijilmassi ha pres possessió l'1 de març i ha esdevingut el tercer secretari de la UpM després dels breus mandats dels dos secretaris generals anteriors: el del jordà Ahmad Masadeh i el del marroquí Youssef Amrani, que es va retirar de la seva funció per entrar al nou govern marroquí de coalició presidit per Abdelilah Benkirane, del partit islamista moderat PJD (Partit Justícia i Desenvolupament).
Com és normal en una missió d'aquest tipus, s'han establert contactes per aprofundir les ja extenses relacions comercials i d'inversions que algunes empreses que actuen a Catalunya han anat desenvolupant amb el Marroc -malgrat els problemes del Sàhara Occidental- i amb l'àrea mediterrània en general, i s'han aprofundit alguns contactes institucionals que tenen expressió, per exemple, en el fet que la seu de l'Associació de Cambres de Comerç de la Mediterrània estigui a la Cambra de Comerç de Barcelona, que l'Institut Europeu per a la Mediterrània estigui a Barcelona i que la seu de la Unió per la Mediterrània estigui també a Barcelona o el fet que la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres –l'única reial acadèmia d'àmbit estatal amb seu a Barcelona- tingui com a membre corresponent el conseller del rei Mohamed VI del Marroc Andre Azoulay i que sigui a Barcelona la seu d'una de les ONG que més treballen en favor del Marroc: la Fundació Tanja.
La novetat d'aquesta missió organitzada per l'agència de suport a la competitivitat de l'empresa catalana Acc1ó, en què han participat més de 100 empreses i representants d'entitats, és que és la primera que es fa després que la Comissió Europea mobilitzés –com s'ha dit abans- els primers recursos per concretar l'estatut avançat del Marroc en relació amb la UE.
estatut avançat.
Amb el nou estatut d'associació avançada s'ha iniciat un programa d'harmonització legislativa i reglamentària i d'implicació i participació del Marroc en moltes de les polítiques i iniciatives de la Unió Europea, inclús la política agrària i la de pesca, l'accés del Marroc a finançaments europeus, etcètera.
estandarDització.
Amb tot això, el Marroc és un bon mercat i una bona plataforma per a les empreses catalanes de tota mena i ja són moltes les que treballen al regne alauita. Des de les empreses tèxtils que s'han localitzat a Tànger fins al Banc de Sabadell, que va ser el primer banc espanyol que va obrir una oficina operativa al Marroc (a Casablanca), passant per la fàbrica de Santa Perpètua d'Alstom subministrant tramvies al transport públic de Rabat o la Seat de Martorell fent esforços de vendes al Marroc, els exemples són molts i variats.
Amb l'estatut avançat entre la UE i el Marroc s'obren noves vies de cooperació entre empreses, entre administracions i entre institucions. Confiem que la missió d'aquesta setmana doni fruits en aquest sentit.