Alimentari
L'aposta per la innovació
Pa amb tomàquet sense haver-lo de sucar
Dos empresaris patenten una modalitat de pa amb tomàquet industrial la massa del qual ja incorpora el tomàquet a dins
Tanquen un acord amb el grup gironí Bellsolà perquè faci l'explotació i comercialització dels productes prefabricats abans de l'estiu
Fer un pa amb tomàquet és relativament senzill. Però també és cert que la combinació de sucar-hi el tomàquet requereix temps i embrutar-se si més no les mans. Per agilitzar el temps i buscar la comoditat a la cuina dos empresaris han patentat una fórmula de pa amb tomàquet prefabricat. Segons expliquen Xavier Usart i Pere Barrios es tracta d'una massa que ja incorpora el tomàquet a dins. “El color i el gust és similar al del pa amb tomàquet tradicional”, mantenen els seus creadors. Va ser Pere Barrios a qui, aficionat a cuidar el seus tomàquets a l'hort, se li va ocórrer de posar-los dins el pa i evitar així haver de llençar-los quan arriben grans collites.
La mentalitat empresarial conjuntament amb el seu soci Xavier Usart el va portar a patentar la versió industrial de la popular combinació catalana del pa amb tomàquet. Usart explica que al mercat s'hi poden trobar productes elaborats amb torrades que porten tomàquet per fora però no que incorporin el tomàquet a la massa com ells proposen. Per això van decidir inscriure la seva fórmula a l'oficina espanyola de patents i marques i obtenir la llicència per fer-ne l'explotació. No només es tracta de fer la massa del pa, sinó que també han patentat els diferents formats i mides que s'en podran fer com ara pa rodó, entrepans, pa integral, pa de motlle, bases per pizzes, brioixos o snacks.
Des d'un primer moment els dos empresaris van tenir clar que havien d'anar a buscar professionals i passar a ser copropietaris del negoci. Això és el que han fet les darreres setmanes fins que han tancat un acord amb l'empresa Bellsolà, especialitzada en brioixeria i pans precuinats i congelats. “Volem que el consumidor pugui triar entre el pa blanc i tradicional i el nostre pa vermell, ja amb el tomàquet a dins i a punt per posar-hi oli i sal”, hi afegeix Usart.
A partir de les proves inicials amb la massa de tomàquet que van fer els dos empresaris ara és l'hora de la veritat i de passar a fer-ne l'explotació. Serà l'empresa panificadora qui s'encarregarà d' investigar la millor manera de poder fer la massa i els productes que se'n puguin comercialitzar. Bellsolà, que té les instal·lacions a Aiguaviva (Girona), també en farà la comercialització a tot l'Estat. Segons explica l'empresari, la marca té un producte excel·lent i és reconeguda amb delegacions arreu de l'Estat espanyol. L'exportació de la combinació del pa amb tomàquet català tampoc es descarta que pugui anar més enllà, ja que la firma gironina també ven les seves referències a l'estranger.
La previsió és que els productes a base d'aquesta massa amb pa amb tomàquet estiguin al mercat abans de l'estiu. També és de preveure que la incorporació del tomàquet encareixi el cost final del producte. “Potser serà una mica més car, però també s'estalviaran comprar tomàquets, que molts cops a més no suquen”, apunten. Pels seus inventors, un altre dels avantatges és que la barreja, que no tindrà la molla sucada com el pa tradicional, no es fa malbé, com passa quan fa molta calor, i això el converteix en un bon producte per a celebracions. L'acceptació al mercat d'aquest “pa vermell” s'ha de veure i saber si podrà competir amb la popularitat del pa amb tomàquet tradicional.