Economia

BAIX EBRE

Els pescadors barren el pas al catamarà tonyinaire

Una quinzena d'embarcacions del port de l'Ametlla de Mar bloquegen l'accés al port durant dues hores per reclamar el deute a Balfegó

L'empresa es querella per injúries i calúmnies

La batalla entre la Confraria de Pescadors de l'Ametlla de Mar i el grup tonyinaire Balfegó s'intensifica. Una quinzena d'embarcacions van bloquejar ahir a la tarda, durant un parell d'hores, l'accés al port i van evitar la sortida programada del catamarà del grup Balfegó, Tuna Tour. Van barrar el pas a l'embarcació turística que porta visitants fins a les granges de tonyina per reclamar el pagament de 74.000 euros als propietaris de les embarcacions Tio Gel, La Frau Dos i Martí Pujol. Els propietaris dels dos primers vaixells són Pere i Manel Balfegó, presidents del grup tonyinaire.“Les embarcacions de Balfegó estan amarrades al port i desembarquen la tonyina a les seues granges. Estan obligades a pagar a la Confraria, i, com no ho fan i es neguen a reunir-se amb nosaltres, hem decidit bloquejar el port”, va explicar el patró major de la Confraria de Pescadors de l'Ametlla de Mar, Joan Llambrich.

El deute correspondria a la quota del 2011, quan les embarcacions del grup Balfegó van decidir donar-se de baixa de la Confraria. “Les confraries són corporacions de dret públic i la seua associació és lliure, no ens poden obligar a formar-ne part”, va manifestar el director general del grup Balfegó, Juan Serrano. Asseguren que l'empresa tonyinaire no té cap deute amb la Confraria de Pescadors de l'Ametlla de Mar. “El bloqueig del port és un acte d'extorsió i de boicot a la nostra activitat, no hi ha dret que impedeixen la sortida d'una embarcació que desenvolupa una activitat innovadora i modèlica”, va dir Serrano. L'empresa va lamentar la presència de policies al port i la seva no-intervenció en el bloqueig.

Amb tot, el catamarà va poder sortir a les sis de la tarda. Balfegó considera que s'ha perjudicat la seua imatge per aquest boicot i per la penjada de cartells a la façana de la Confraria de Pescadors, i per això ha presentat una querella criminal per injúries i calúmnies contra la Confraria. També la Confraria els ha demandat al jutjat de Tortosa, per reclamar-los el deute pendent.

LA FRASE

Un grup minúscul impedeix una activitat innovadora. Això és una extorsió, el grup Balfegó no deu res.
Juan Serrano
DIRECTOR GENERAL DEL GRUP BALFEGÓ

LA XIFRA

1
milió
d'euros ha invertit el grup Balfegó en el catamarà de luxe que porta turistes a les granges de tonyina

Els tonyinaires tenen el suport de Cepesca

El secretari general de la Confederació Espanyola de Pesca (Cepesca), Javier Garat, va mostrar ahir el seu suport a l'empresa tonyinaire i va defensar que les embarcacions no tenen cap obligació de pagar cap quota a la Confraria. Els vaixells tonyinaires de Balfegó estan associats a Cepesca des del 2011.

D'altra banda, el govern no es va voler pronunciar ahir sobre la polèmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.