Gran angular

SOS de l'Alt Pirineu

La pobre temporada d'esquí fa augmentar la preocupació de les comarques de muntanya pel seu futur, ja que la crisi i les retallades ha evidenciat la fragilitat del seu model econòmic

Veus del territori adverteixen que si no s'actua es retrocedirà dues dècades

La cri­sis econòmica, l'efecte de les reta­lla­des i algun cop de mala for­tuna com una pèssima cam­pa­nya d'esquí han sem­brat la pre­o­cu­pació en les comar­ques de l'Alt Piri­neu res­pecte al seu futur. N'hi ha per a això i per a molt més. Per un motiu o un altre, els prin­ci­pals motors econòmics d'aquest ter­ri­tori estan tocats i molts veuen amenaçats els esforços de les últi­mes dècades per arre­lar la població i atraure riquesa.

Les males notícies se suc­ce­ei­xen des de fa mesos: reducció de freqüències del tren de Lleida a la Pobla de Segur, dis­mi­nució d'hora­ris de visita al con­junt de les esglésies de Boí i Taüll i l'amenaça de tan­ca­ment de l'acadèmia de sot­so­fi­ci­als de Talarn. Però el que con­cita els prin­ci­pals neguits dels habi­tants d'aques­tes comar­ques són les esta­ci­ons d'esquí: Boí i Taüll va pre­sen­tar con­curs de cre­di­tors l'abril pas­sat i Espot i Port Ainé han pas­sat a ser ges­ti­o­na­des per FGC.

“L'esforç de molts anys no se'n pot anar en orris”, adver­teix Joan Pera­lada, alcalde de la Vall de Boí. En el moment de la posada en marxa del camp de neu, el 1988, a la loca­li­tat hi havia cap a 600 habi­tants i només 15 infants a l'escola. La població estava en recessió i s'enve­llia. Ara són 1.100 habi­tants, dels quals prop de 70 nens i nenes. A més, s'han creat uns 140 nego­cis, que estan amenaçats. “És el gran motor de la comarca, suposa el 80% de l'eco­no­mia a l'hivern”, diu Pare­lada.

El pre­si­dent del Con­sell Comar­cal de l'Alta Riba­gorça, José Anto­nio Tro­guet, també recorda que l'estació dóna feina a cap a 400 per­so­nes. “Per una comarca de 4.300 habi­tants, pres­cin­dir de 400 tre­balls seria catastròfic”, asse­gura.

Per tot això, no enten­drien que l'estació, que ara està sota tutela judi­cial, no refloti, i dema­nen suport de la Gene­ra­li­tat. “Cal una gestió pública, almenys d'un any, per sor­tir del sot, però el futur ha de ser pri­vat”, diu Pare­lada. L'estació va pre­sen­tar un con­curs de cre­di­tors amb un pas­siu de 40 mili­ons d'euros, bàsica­ment amb l'Ins­ti­tut Català de Finan­ces i diver­ses enti­tats finan­ce­res, i uns 62 mili­ons d'actiu.

Tro­guet hi afe­geix que en el procés de reflo­ta­ment els ter­mi­nis són claus i fixa el final d'agost com a data límit per una solució, ja que al setem­bre s'han de posar en marxa els tre­balls de man­te­ni­ment i la comer­ci­a­lit­zació.

RETA­LLA­DES.

Aquests dies els diver­sos depar­ta­ments de la Gene­ra­li­tat van atra­fe­gats després de l'anunci del pre­si­dent Artur Mas sobre l'abast de la ter­cera reta­llada del govern. Fonts de la con­se­lle­ria de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat asse­gu­ren que tot i que són cons­ci­ents del caràcter estratègic i de la trans­cendència econòmica de les esta­ci­ons en el ter­ri­tori, pre­fe­rei­xen començar de cap i de nou i “mirar de quins recur­sos dis­po­sen abans d'assu­mir com­pro­mi­sos i aixe­car fal­ses expec­ta­ti­ves”, diuen.

Qui és molt crític amb l'actu­ació del govern en el cas de les esta­ci­ons palla­re­ses d'Espot i Port Ainé és Ramon Aytés, res­pon­sa­ble de l'Hotel Pes­sets de Sort, amb 150 anys d'història, i un dels empre­sa­ris locals que tenia la gestió Gran Pallars, que aplega els domi­nis esquia­bles d'Espot i Port Ainé. El juliol del 2011, ICF, pro­pi­e­tari de les esta­ci­ons va tras­lla­dar la gestió a FGC, que ha pre­sen­tat un pla estratègic per equi­li­brar els comp­tes en un ter­mini de qua­tre anys. “Va ser un canvi de titu­la­ri­tat traumàtic i injus­ti­fi­cat perquè les pèrdues eren assu­mi­bles”, lamenta Aytés, que pensa que això ha reper­cu­tit en una tem­po­rada d'hivern deplo­ra­ble perquè no es va poder pre­pa­rar ade­qua­da­ment.

Jaume Mon­ta­ner, con­se­ller del Con­sell Comar­cal del Pallars Sobirà, reco­neix que aquesta ha estat la pit­jor tem­po­rada que es recorda, sobre­tot perquè la per­cepció dels esquia­dors era que no hi havia neu: “La situ­ació és nefasta, ha estat un any molt negre”, diu, i coin­ci­deix amb Aytés que és fona­men­tal apos­tar pel pro­ducte turístic de l'estiu. En aquest sen­tit reclama el suport del govern per “ven­dre” el Piri­neu a l'exte­rior. Però Mon­ta­ner asse­nyala que res­tric­ci­ons en la con­nec­ti­vi­tat, com la que afecta la línia de tren entre Lleida i la Pobla de Segur, no hi aju­den.

Qui­met Cortés, por­ta­veu de la pla­ta­forma Volem lo Tren, contrària a la reducció de tres a un viatge diari en aquesta línia, subrat­lla que els pas­sat­gers que ha per­dut el tren no els ha absor­bit l'autobús, sinó el trans­port pri­vat, o que sim­ple­ment s'han dei­xat de fer. “El sen­ti­ment gene­ral és d'aban­do­na­ment del ter­ri­tori i que hi ha un reple­ga­ment cen­tra­lista de Bar­ce­lona”, diu.

1 L'acadèmia militar de Talarn

L'exercit ha anunciat la intenció de tancar o limitar l'activitat de l'acadèmia. Amb un centenar de llocs de treball, cap altra empresa no genera tanta ocupació.

2 L'estació d'esquí de Boí Taüll

L'estació està en una situació de concurs de creditors des de l'abril. Poc abans, l'empresa havia presentat un ERO que afectava 90 treballadors. La comarca espera que reobri.

3 El conjunt romànic de la Vall de Boí

Les restriccions pressupostàries van causar la presentació d'un ERO que va afectar 12 treballadors i va fer tancar a estones esglésies declarades Patrimoni de la Humanitat.

4 Gran Pallars: Espot Esquí i Port Ainé

Després d'un canvi sobtat en la gestió, que de mans privades ha passat a FGC, el domini ha tingut una temporada d'esquí pèssima per la falta de nevades.

5 Línia de tren entre Lleida i la Pobla

En les freqüències de trens en aquesta línia de titularitat de la Generalitat s'ha passat de 3 diàries a 1. Només l'anomenat Tren dels Llacs, de caràcter turístic, manté el ritme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.